2024.05.28, Kedd

A tavaszias időben a békák is csatlakoztak Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület látogatóihoz.

A tavaszias időben a békák is csatlakoztak Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület látogatóihoz. Talán híre kelt legújabb felfedezéseiknek és ősvilági kétéltűik lábnyomai vonzzák őket? Akárhogy is, fogadásuk külön kihívás.

A tavasz beköszönte a kétéltűek számára hívó szót jelent. A felmelegedés hatására téli nyugalmukból lassan  felpezsdülnek a békák, és tömegesen indulnak el szaporodóhelyeik (állóvizek,lassabb vízfolyások, pocsolyák) felé.

Ipolytarnócon éppen a parkolón keresztül hívja ösztönük a békákat, ezért a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei ilyenkor tapintatos mentőakcióba fognak; a parkolót terelő-, védőhálókkal lekerítik, a vonuláskor útjukat nem találó kétéltűeket összegyűjtik és találkahelyükre, a tóhoz viszik, szervezett iskolás mentőakciókra is sor kerülhet. (A terület vonuló tömegfaja a barna varangy, jelentős egyedszámban fordul elő az erdei béka és a levelibéka, de egy kis szerencsével pettyes gőtével is lehet találkozni.)

Békáéknál igazi lovagok a lelkes hímek, a nőstényen lovagolva

 

Az Ősmaradványokhoz igyekvőknek nem árt tudni, hogy a kétéltűek szaporodó helyeit sok esetben közút választja el a telelőhelyektől. Ezeken az útszakaszokon, átkelésük során, a békák jelentős hányadát elgázolják. Figyeljünk rájuk az utakon.Magyarországon minden kétéltű- és hüllőfaj természetvédelmi oltalom alatt áll, ráadásul hasznosak!

forrás: osmaradvanyok.hu

Galéria

Helyi hírekbékaIpolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület