2024.05.23, Csütörtök

A bátaszéki molyhos tölgy lett az év fája

2015.11.30. 21:24

Bátaszék városa nem mindennapi eredménnyel büszkélkedhet: a Szent Orbán-kápolna melletti molyhos tölgy több mint hatvan jelölt közül nyerte el az Év Fája címet az Ökotárs Alapítvány versenyének november 20-i eredményhirdetésén.

Az Év Fája címért folyó versenyt 2010 óta rendezik meg: az országos versenyen bármely közösség által nevezett fa megmérettetheti magát. Minél különlegesebb egy fa, minél érdekesebb történettel rendelkezik, annál nagyobb az esély a győzelemre.

A bátaszéki molyhos tölgyet valószínűleg a Rákóczi-szabadságharcot követő időszakban ültették. 1754-ben már biztosan állt, mert német betelepülők ekkor építtették a tölgy mögé a Szent Orbán-kápolnát. Megfogadták ugyanis, hogy ha elmúlik az 1738-as pestisjárvány veszedelme, kápolnát emelnek. A kápolnát Szent Orbánnak, a szőlőhegyek patrónusának tiszteletére szentelték fel.

Az öreg tölgy így összeforrt Szent Orbán tiszteletével. Bátaszék lakói Orbán napján, május 25-én minden évben felelevenítik azt a hagyományt, amely szerint a tölgy törzsét borral kell meglocsolni, hogy a következő évben is bőséges legyen a szőlő- és a bortermés a vidéken.

A bátaszéki molyhos tölgy az elért első helyezéssel egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, emellett jogosultságot szerzett a jövő év elején induló európai Év Fája versenyen való részvételre.

Fotó: Sóki Tamás/MTI

Forrás: magyarkurir.hu

Galéria

Helyi hírekA bátaszéki molyhos tölgy lett az év fája