2024.05.29, Szerda

A Bartina Táncegyüttes és Sárköz népviselete is részt vesz a hétvégén a Göcseji Falumúzeumban

2016.04.19. 11:07

Országos fazekas-keramikus találkozó és fesztivál lesz a hétvégén a Göcseji Falumúzeumban, ahol színpadra lép a Szekszárdi Bartina Táncegyüttes és a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület.

Országos fazekas-keramikus találkozót és fesztivált rendeznek április 22. és 24. között a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Göcseji Múzeum szervezésében Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban. A háromnapos rendezvénysorozaton színpadra lép a Szekszárdi Bartina Táncegyüttes és a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület divatbemutatón mutatja be Sárköz gyönyörű viseleteit és mai átfogalmazásait - Göbölyös Márta és Somody Beáta iparművészek ruháit.

Az ország különböző tájegységéből, fazekas központokból csaknem félszáz fazekas és keramikus érkezik a találkozóra. Legszebb portékáikat - kerámia- és agyagedényeket - kirakodóvásáron mutatják be, de készülnek a helyszínen is népművészeti alkotások - mondta el Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.
A fesztivál egyik leglátványosabb eseménye évek óta a fazekas verseny: a mesterek egyik feladata idén az őrségi csupros korsó korongozása lesz, vasárnap pedig a tradíciókhoz híven a tál korongozását mutatják be.
A Pajtagalériában Bangó Aliz hucul kerámiáiból nyílik kiállítás. A tárlat anyagához kapcsolódik a szakmai konferencia nyitóelőadása: a keramikusművész, etnográfus, Huculföld (Kárpátalja) kerámiáit mutatja be. Les Gábor népi iparművész a Partium (Románia legnyugatibb részén található, magyarlakta terület) fazekas kultúrájáról, népművészetről tart előadást. Csupor István a Néprajzi Múzeumban bemutatott Országos Népművészeti Kiállítás tapasztalatait ismerteti, és beszél a fazekasság helyzetéről. 


A háromnapos rendezvénysorozaton folklórműsorokkal, gyermekprogramokkal és a tájegységre jellemző gasztronómiai kínálattal is várják a látogatókat. Hagyományőrző együttesek lépnek színpadra, a Szekszárdi Bartina Táncegyüttes és a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület divatbemutatón mutatja be Sárköz gyönyörű viseleteit és mai átfogalmazásait - Göbölyös Márta és Somody Beáta iparművészek ruháit. Látogatható lesz a honfoglalás kori jurta kiállítás is, amelyet a Zala Megyei Népművészeti Egyesület éppen két évtizeddel ezelőtt készített el. 

Bartina Néptáncegyüttes

A szekszárdi székhelyű együttes közel ötven éve alakult, a ma már egyesületként működő, majd’ 300 táncost számláló Bartina gyermek és ifjúsági korosztálya táncos képzéséről 1993 óta a művészeti alapiskola néptánc tagozata gondoskodik.

Az Egyesület elsőrendű feladata szűkebb hazájának, Tolna megye és a Sárköz hagyományainak, szokásainak megismerése, megóvása, valamint a Kárpát-medence tánckultúrájának megismerése, színpadra állítása, a népi kultúra közvetítése. Tánccsoportjaik az autentikus táncstílust képviselik, koreográfiáik gyakran dolgoznak fel szokásokat, meséket, történeteket. A kiválóan minősült együttes és csoportjai számos hazai és külföldi fesztivál sikeres résztvevői, díjazottjai.


A gyermekeknek gólyalábas vásári játékot, agyagos játszóházat szerveznek, ahol kipróbálhatják a korongozást is. 
A fazekasok és keramikusok első országos találkozóját Németh János Kossuth és Munkácsy - Díjas keramikus iparművész kezdeményezésére 2004 tavaszán rendezték meg a Göcseji Falumúzeumban. A fesztivál évek óta a szakma egyik legrangosabb eseményének számít, és egyben emléket állít a zalai, vasi "gölöncséreknek" is.

forrás: mti / hagyomanyokhaza.hu

Galéria

KultúranépviseletGöcseji FalumúzeumBartina TáncegyüttesSárközTolna Megyei Népművészeti Egyesület