2024.04.24, Szerda

Az önkormányzat határozza meg a távhődíj fizetését Szekszárdon

2015.09.24. 11:47

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) szerint az önkormányzat által meghatározottak alapján kell távhődíjat fizetni Szekszárdon, ahol a város augusztusban felmondta a korábbi szolgáltató Alfa-Nova Kft. szerződését.

Hirdetés

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) szerint az önkormányzat által meghatározottak alapján kell távhődíjat fizetni Szekszárdon, ahol a város augusztusban felmondta a korábbi szolgáltató Alfa-Nova Kft. szerződését.

    A tolnai megyeszékhely közgyűlése az ellehetetlenült együttműködésre és a gázszállítás bizonytalanságára hivatkozva augusztus 18-án szüntette meg a dunaújvárosi cég szerződését. A képviselő-testület egyidejűleg az önkormányzati tulajdonú Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-t bízta meg a távhőszolgáltatással, és át is vette a város két fűtőművét.
    A vagyonkezelő cég a szerződés felmondása után két közleményben is arra hívta fel a szekszárdiak figyelmét, hogy az Alfa-Nova csak augusztus 18-ig jogosult számlázni a fogyasztóknak; az 1999 óta szolgáltató társaság ugyanakkor szeptemberben is küldött számlát a távhővel ellátott lakásokba.
    Horváth István, az Alfa-Nova Kft. ügyvezető igazgatója a cég honlapján olvasható közleményében azt írta: a társaság nem ismeri el a felmondás jogszerűségét. A cégvezető az MTI-nek elmondta: az Alfa-Nova rendelkezik jelenleg engedéllyel a szolgáltatásra, és továbbra is küldenek számlát a szekszárdiaknak.
    Kővári Ildikó, a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. kommunikációs munkatársa a távirati irodának hétfőn azt mondta: az Alfa-Nova jogtalanul bocsátotta ki a szeptemberi számlákat. Tájékoztatása szerint jelenleg a szerződéseket kötik a fogyasztókkal, ennek befejezéséig az önkormányzati cég nem küld ki számlákat. A távhő- és melegvíz-szolgáltatást a vagyonkezelő kft. végzi, és az Alfa-Nova 58 dolgozóját is átvette - tette hozzá.
    A MEKH kommunikációs osztálya az MTI érdeklődésére közölte: a vagyonkezelő kft. benyújtotta a távhőellátáshoz szükséges engedélykérelmet, az engedély kiadása folyamatban van. Hozzátették: "a távhőszolgáltatásra vonatkozó törvény alapján a szekszárdi önkormányzat feladata a távhőellátás biztosítása, illetve a távhőszolgáltató és a felhasználó közötti jogviszony részletes szabályainak meghatározása".
    Ennek megfelelően a távhő felhasználóinak az önkormányzat által meghatározottak szerint kell fizetniük - írták.

Galéria