2024.06.12, Szerda

Az idei a helyi termék éve

2015.11.19. 15:39

SZEKSZÁRD | Erősítenék a beindult pozitív folyamatot. A cél az, hogy minél több nálunk készült élelmiszert fogyasszunk.

Elsősorban a jogszabályi háttérre vonatkozó információkat kaptak azok az érdeklődők, akik meghallgatták a Helyi Termék Éve szakmai fórumot szerdán. A rendezvényt stílszerűen a Piac téri Placc- Ifjúsági és Közösségi térbe szervezte a Földművelésügyi Minisztérium, a NÉBIH, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Erre Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke is kitért köszöntőjében. Elmondta, a fórumot akár a helyi érték napjának is lehetne nevezni, hiszen Tolna megye elsősorban agrármegye. – Sok önkormányzat és gazdálkodó igyekszik megtalálni az unikálisat. A helyi termékek és az ehhez kapcsolódó alulról jövő kezdeményezések lehetnek Tolna megye motorja – hangsúlyozta az alelnök. Arra is kitért: önmagában nem elég jó terméket előállítani, ha ezekről nem tud a fogyasztó, nem is vásárolja ezeket. A helyben előállított, ellenőrzött termékek iránt egyre növekszik a magyar vásárlók érdeklődése, ezt a pozitív folyamatot kívánja erősíteni a Földművelésügyi Minisztérium azzal, hogy az idei évet a Helyi termék évének nyilvánította.

A mostani szekszárdi fórumon szép számmal jelentek meg őstermelők, kistermelők, vállalkozók és olyanok is, akik még csak most gondolkodnak abban, hogy kistermelővé válnak. A résztvevők előadásokat hallgathattak meg a termékek előállításáról és értékesítési hálózat hatékony kialakításáról. A kerekasztal-beszélgetések során szóba került több átvételre érdemes jó gyakorlat is.

 

Németh Jánosné, a NÉBIH Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztályának munkatársa a felelősség vállalást hangsúlyozta. A kistermelői élelmiszer előállításáról és forgalmazásáról szóló előadásában olyan fogalmakat tisztázott, mint a kistermelő vagy a falusi vendégasztal, és beszélt az árusítás területi és időbeli korlátairól. A szükséges dokumentumok számbavételén túl a higiéniai követelményekre is kitért.

 

A Helyi termék éve program egyik kiemelt célja, hogy a helyi termékeket gyártók szakmai ismeretei bővüljenek, és kérdéseikre választ kapjanak. Emellett a szaktárca szeretné növelni a fogyasztói tudatosságát is. Kuti Beatrix Adrienn, a szekszárdi fórum egyik előadója és moderátora az élelmiszerek jelölésével kapcsolatban például azt hangsúlyozta, hogy a jelölés nemcsak a nyomonkövethetőség miatt fontos, hanem a fogyasztó tájékoztatása miatt is. Az országos programsorozat 2016. március végéig tart.

forrás: www.teol.hu

fotó: www.kormany.hu

Galéria

Ajánljuk még