2024.07.21, Vasárnap
Gemenci erdő - Levonult az árvíz, megnyílnak a túraösvények és az erdők
Fotó: gemenczrt.hu

Gemenci erdő - Levonult az árvíz, megnyílnak a túraösvények és az erdők

MTI

2024.06.25. 10:00

Megszüntette az erdőlátogatási tilalmat a Gemenc Zrt., miután a Duna apadása miatt a közvetlen életveszély jelentősen csökkent.

Az erdőgazdaság  közleményében ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a túrázni indulók fokozott óvatossággal használják a kijelölt túraútvonalakat. Az erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőre, valamint Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozott.

A felázott talaj rejt kockázatokat 

A felázott erdőtalaj még nem száradt meg, így a fakidőlések kockázata sem szűnt még meg. A Pörbölyi Titán sem közelíthető meg, sok túraútvonal, így a Malomtelelői tanösvény még járhatatlan a mélyebb fekvésű területeken maradt víz miatt. A kialakuló pangó vizekben egyre nagyobb mennyiségű szúnyoglárva jelent meg, így fokozott szúnyoginvázió várható.

 

 

Az erdei vasút csak júliusban indul újra

A Gemenci Állami Erdei Vasút menetrendszerinti járatai legkorábban július közepén indulnak újra, mert az árvízben több helyen megrongálódott a vasúti pálya, illetve sok fa kidőlt a vasút nyomvonalán.
A túraútvonalak járhatóságáról a Gemenc Zrt., illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park hivatalos elérhetőségein informálódhatnak az érdeklődők.

AktuálisGemenci kisvasútGemenci erdőerdőlátogatáserdőlátogatási tilalom