2024.03.19, Kedd
Veszélyes időjárási jelenségekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
Illusztráció: pexels.com

Veszélyes időjárási jelenségekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

MTI

2021.02.11. 08:51

Somogy és Tolna megyében is havazásra, hófúvásra, erős szélre számíthatnak.

Hirdetés

Ónos eső, zivatar, havazás, hófúvás és széllökés miatt is adtak ki első-, illetve másodfokú figyelmeztetéseket csütörtökre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-vel azt közölte: késő estétől, éjszakától erős, viharos szél kíséretében markáns, gyors hidegbetörésre kell számítani.

A veszélyjelzés szerint ónos eső miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, Hajdú-Bihar megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Havazás miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Hófúvás veszélye miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokú, Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az erős szél veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére másod-, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.
Somogy megyében pedig zivatarveszély miatt figyelmeztetnek.

Azt írták: estétől az északnyugat felől kezdődő drasztikus lehűlést várhatóan gyors halmazállapot-váltás kíséri: rövid ideig intenzívebb ónos eső is előfordulhat (nagyobb eséllyel az ország északkeleti részén akár több milliméter vastag jégréteg képződhet), majd egyre inkább a hó valószínű. A hó minősége a váltás után átmenetileg tapadó lehet, de viszonylag rövid idő elteltével már mindenütt porhó várható. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a gyors hidegbetörés következtében az addig lehulló, de el nem szivárgó csapadék is hirtelen a felszínre, az utakra fagyhat.

Csütörtökön napközben a csapadékzóna kelet, északkelet felé távozik, azonban az Eger-Orosháza vonal mentén továbbra is lehet időszakos havazás, hózápor.
Megjegyezték azt is, hogy a várható hóvastagság térbeli eloszlásában jelentős a bizonytalanság. Szerda éjszakától csütörtök estig az ország nagyobb részén általában 1-7 centiméter friss hó hullhat. Helyenként ennél vastagabb hótakaró is kialakulhat - erre nagyobb eséllyel az északkeleti vidékeken (Észak-Borsod, Nyírség) lehet számítani, míg Észak-Dunántúlon kicsi a vastagabb hótakaró kialakulásának valószínűsége.

Szerda estétől fokozatosan északnyugatira, északira fordul, és egyre nagyobb területen viharossá fokozódik a szél. A széllökések óránkénti sebessége jellemzően 60-85 kilométer között alakulhat, de főleg a Dunántúl középső területén (Bakony, Balaton környéke), illetve a szélre érzékeny északkeleti vidékeken ennél erősebb szél is várható. Emiatt a hófödte tájakon hófúvásra, nagyobb eséllyel a Bodrogköz térségében, illetve a Dél-Dunántúl egyes részein erősebb hófúvásra is számítani kell - fejtették ki.

Az előrejelzés szerint csütörtök hajnalra mínusz 9 és plusz 5 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet, a délkeleti határnál lesz enyhébb az idő. A nappali hőmérséklet csütörtökön mínusz 6 és plusz 5 fok között várható. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 14 és mínusz 8 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas részeken akár mínusz 20 fokot is mérhetnek. A csúcsértékek délután is mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakulnak.

AktuálisTolna megyeSomogy megyeidőjárásrendkívüli téli időjárás