2024.03.28, Csütörtök
Szeptember elseje után senki ne szervezzen külföldi utazást!
pixabay - illusztráció

Szeptember elseje után senki ne szervezzen külföldi utazást!

MTI

2020.08.21. 14:41

Szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályt kell alkalmazni a külföldi utazásokra a koronavírus-járvány miatt, ezekre a jövő heti kormányülésen tesz javaslatot az operatív törzs - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón.

Hirdetés

Szeptember elseje utánra külföldi nyaralást senki ne szervezzen, különösen a déli országokba - fogalmazott a miniszter, azt hangsúlyozva: az oktatás újraindítása elengedhetetlen az ország működőképességének fenntartásához, márpedig ehhez arra van szükség, hogy ne nőjön a fertőzöttek száma.

Arról beszélt: Európa legtöbb államában romlik, csak néhány országban stagnál a járványügyi helyzet, márpedig ezek a trendek néhány hetes késéssel vannak hatással a magyarországi mutatókra, így az utazási korlátozások enyhítéséről nem lehet szó. Hozzátette: a kormány sárgából a zöld zónába sorolta Norvégiát, amelynek mutatói Európa legjobbjai közé tartoznak.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelezte: felállt és megkezdte munkáját a járványügyi bevetési egység, a kormány meghallgatta a belügyminiszter beszámolóját erről. Az egység feladata, hogy a fertőzési gócpontok lokalizálásával megakadályozza a koronavírus-járvány továbbterjedését. Az egységet a helyettes országos tisztifőorvos vezeti. Az egység feladata összehangolni az együttműködő szervezetek munkáját, hogy a lehető leghatékonyabban használják fel az erőforrásokat. Az egység jogosult indokolt esetben a helyszínen korlátozó intézkedéseket elrendelni - magyarázta.

Gulyás Gergely kérdésekre válaszolva kifejtette, a jelenlegi európai fertőzöttségi adatokból úgy tűnik, hogy a kormánynak szigorúbb járványügyi intézkedéseket kell bevezetnie egy hét múlva, ezért szeptember 1-je utánig tartó külföldi nyaralást nem lehet felelősséggel tervezni. Hangsúlyozta, megértik, ha az előre lefoglalt külföldi utazások lemondása nehézségeket okozhat, ugyanakkor a kabinetnek tekintettel kell lennie a teljes társadalom egészségére, a járvány elleni védekezés megfelelő feltételeire, amikor meghozza az utazási szabályokat. Magyarországra a magyar állampolgárok mindig hazatérhetnek - tette hozzá.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) járványügyi protokolljáról szóló kérdésekre válaszolva közölte, a dokumentumban vannak nagyon fontos és jó javaslatok, ugyanakkor vannak életszerűtlen tanácsok is, amelyeket érdemes lenne átgondolni, hogy ne sérüljön az egész anyag komolyan vehetősége.

Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány első hullámában azért volt szükség szigorú korlátozásokra, hogy időt nyerjenek az egészségügy számára, mára azonban már felkészült az egészségügy, ezért szeretnék rendes oktatási rendben elkezdeni és befejezni a következő tanévet.

Gulyás Gergely közölte, ha megjelenik egy orvosilag igazoltan hatásos koronavírus elleni vakcina, akkor Magyarország abból azonnal vásárol, és nem tudja elképzelni, hogy legyen olyan beteg, aki anyagi helyzete miatt ne jutna hozzá.

Hozzátette: a kabinet nem szeretne változtatni a tesztelés eddig bevált gyakorlatán.

Gulyás Gergely az egészségügy helyzetéről beszámoló legfontosabb adatoknak nevezte, hogy 2010-hez képest évente 770 milliárd forinttal többet költenek az ágazatra. Ennek eredményeként pedig a férfiak várható átlagéletkora több mint két évvel, a nőké pedig több mint egy évvel hosszabbodott, miközben az egészségben eltöltött évek száma a férfiaknál 3,5, a nőknél 2,5 évvel nőtt.

A miniszter azt mondta: az operatív törzs napi szinten követheti nyomon a szabad kórházi ágyak alakulását az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térnek köszönhetően. Ez alapján kedden 7812 kórházi ágy állt rendelkezésre a koronavírusgyanús betegeknek - mondta.

Megjegyezte: egyelőre a sportági szakszövetségek kellő felelősséggel meg tudják ítélni, hogy a hazai bajnokságokban milyen események tarthatók meg.

Aktuáliskülföldi utazáskoronavírus