2024.04.18, Csütörtök
Sikeresen vizsgáztak a kurdi önkéntes tűzoltók a szombati újraminősítő gyakorlatukon
tolna.katasztrofavedelem.hu

Sikeresen vizsgáztak a kurdi önkéntes tűzoltók a szombati újraminősítő gyakorlatukon

tolna.katasztrofavedelem.hu

2020.08.12. 15:04

Továbbra is önállóan beavatkozó tűzoltó egyesületként működhetnek tovább a kurdiak önkéntesei, az augusztus nyolcadikán, délelőtt kilenc órakor kezdődő sikeres gyakorlatukat követően.

Hirdetés

A gyakorlat alkalmával a tűzoltó egyesület szakmai felkészültségét, a beavatkozást irányító személy tűzoltás vezetési feladatok ellátására vonatkozó alkalmasságát, továbbá az eszközök, felszerelések bevethetőségét és azok szakszerű használatát vizsgálták.

A feltételezés szerint a Kurdi Napsugár Óvoda konyha helyiségében, a tűzhelyen felejtett forró olaj ráfröccsent és meggyújtotta a környezetében található éghető anyagokat. A lángok gyorsan átterjedtek a szomszédos csoportszoba helyiségébe, amely füsttel telítődött. A szobában rekedt egy sérült, mozgásra képtelen személy. A keletkezett füst és lángok az ingatlan többi helyiségét is fenyegették. A beavatkozást tovább bonyolította, hogy az oltási munkálatok alkalmával a kazánház pincéjében felgyülemlett oltóvíz az épület állagát veszélyeztette. Mindezek mellett az intézmény udvarán egy megdőlt, kiszáradt fa jelentett kockázatot az ott tartózkodó gyerekek és dolgozók testi épségére.

A kiérkező kurdi önkéntesek a felderítést követően, három vízsugár megszerelésével körülhatárolták a tűzzel érintett területet. Az közművek elzárása után, teljes légzésvédelmi felszerelésben behatoltak az ingatlan füsttel telt helyiségeibe, ahol vízsugárral biztosítva azonnal megkezdték a sérült személy mentését. A kommunikáció a beavatkozás kezdetétől az állomáshelyre történő bevonulásig egyértelműen zajlott a beavatkozó egységek között. Az összetett beavatkozás műszaki mentésében részt vevő állomány a pincében összegyülemlett oltóvíz kiszivattyúzása mellett a veszélyes fa eltávolításáról sem feledkezett meg.

A gyakorlatot az illetékes Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka: Dávid Sándor tű. alezredes mellett dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese és Bán Attila tű. ezredes tűzoltósági főfelügyelő kísérték figyelemmel. A főfelügyelő úr értékelése után az igazgatóhelyettes úr megfelelőnek minősítette a kurdiak összehangolt gyakorlatát. Az ismétlődő, sikeres minősítő gyakorlat után Kurd lakosai továbbra is nyugodtan hajthatják álomra a fejüket. Gratulálunk az önkénteseknek. 

Galéria

Aktuálisújraminősítő gyakorlatönkéntes tűzoltókurdTolna megye