2024.03.28, Csütörtök
Illetékmentes a testvérek közötti öröklés és ajándékozás
pixabay - illusztráció

Illetékmentes a testvérek közötti öröklés és ajándékozás

nav.gov.hu

2020.07.17. 14:11

2020. július 8. óta értéktől függetlenül illetékmentes a testvérek közötti öröklés és ajándékozás. Korábban csak az egyenes ági rokonok, tehát szülő és gyermek, valamint özvegy és házastárs örökrésze és ajándéka mentesült az illeték alól.

Hirdetés

Kire vonatkozik az illetékmentesség?

Az új szabály a vér szerinti testvérekre, a féltestvérekre és az örökbefogadáson alapuló testvéri kapcsolatokra is vonatkozik. Az illetékmentesség feltétele, hogy a testvéreknek legalább az egyik szülője vagy örökbefogadója azonos legyen.

Folyamatban lévő illetékügyekre is érvényes a mentességi szabály?

Az illetékmentesség a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik, vagyis minden olyan, testvérek közötti ajándékozás vagy öröklés illetékmentes, amiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2020. július 8-ig még nem hozott végleges, tehát jogerős döntést.

Be kell jelenteni a testvérek közötti ajándékozást a NAV-hoz?

2020. július 8. óta a testvérként szerzett ajándékot be sem kell jelenteni a NAV-hoz.

Kell külön kérni az illetékmentességet?

Ha a vagyonszerzési iratokból egyértelműen megállapítható, hogy testvérek közötti ingyenes vagyonszerzésről – öröklésről vagy ajándékról – van szó, akkor nem kell kérelmet benyújtani, a NAV az illetékmentességet hivatalból biztosítja.

Ha az ajándékozott vagyon ingatlan, akkor a földhivatalhoz benyújtandó B400-as adatlapon is jelölni lehet a mentességet.

Ha vagyonszerzés után a NAV akár fizetési meghagyással, akár határozattal illetéket állapított meg, és ez a döntés 2020. július 8-án még nem vált véglegessé, akkor a döntést kibocsátó igazgatóságnál lehet kérelmezni a megállapított illeték törlését vagy a befizetett illeték visszatérítését.

Küld értesítést a NAV az illetékmentességről?

Az illetékmentes vagyonszerzésről a NAV nem küld értesítést – nem ad ki fizetési meghagyást –, az illetékmentesség tényét csak az ügyiratra jegyzi fel.

AktuálisilletékmentességNAVöröklésajándékozástestvér