2024.04.16, Kedd
Életet mentett a szén-monoxid érzékelő
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - Facebook

Életet mentett a szén-monoxid érzékelő

tolna.katasztrofavedelem.hu

2020.07.21. 14:27

Bejelzett egy nyílt égésterű kombinált gázkazán mellé telepített szén-monoxid érzékelő kedden délután, egy szekszárdi, első emeleti lakásban. A készülék jelzését követően a ház tulajdonosa azonnal átszellőztette az épületet. A kiérkező szekszárdi hivatásos tűzoltók és a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a CO-érzékelő memóriájából egészségre veszélyes értéket mutatott ki, ezért a kazánt és a gázt is elzárták.

Hirdetés

A helyszínre érkező E-ON gázszerelő szakemberei valamint a kéményseprő szakember a készülék üzemeltetése során olyan rendellenességet tapasztaltak amely miatt a készülék használatát megtiltották, és annak bekapcsolását csak a javítás utáni ellenőrzést követően teszik lehetővé. 

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, vagyis érzékszerveinkkel felismerhetetlen, a levegővel jól keveredő, mérgező gáz. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, émelygést, hányást, izomgyengeséget okoz. Ezek a tünetek összetéveszthetőek az influenzaszerű megbetegedésekkel. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és a légzés leállásához vezet.

A szén-monoxid-mérgezés egyszerűen megelőzhető! Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse szakemberrel gázüzemű fűtőberendezését (kazán, átfolyós vízmelegítő, konvektor, bojler). Vegyék igénybe az ingyenes lakossági kéményseprői szolgáltatást, figyeljenek a kémények állapotára, háztartási hulladékot, műanyagot, lakkozott és festett fát ne égessenek a tüzelőberendezésben. Gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőztetéséről, a levegő-utánpótlásról. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

Mivel egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos kiegészítő védelemként egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni.

Aktuálisszén-monoxid érzékelőriasztás