2024.06.13, Csütörtök
Alig több mint négy nap maradt a felsőoktatási jelentkezési határidőig
MTI Fotó: Balogh Zoltán - illusztráció: írásbeli vizsga

Alig több mint négy nap maradt a felsőoktatási jelentkezési határidőig

MTI

2020.02.11. 13:58

A felvételizőknek február 15-ig kell meghozniuk a döntést, hogy melyik egyetem melyik szakján szeretnének továbbtanulni - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Az államtitkár a sajtótájékoztatón kiemelte: több mint hatvan intézmény több mint 7200 szakja közül választhatnak a felvételizők. Legfeljebb hat képzésre lehet jelentkezni, az első háromra ingyen, a továbbiakra szakonként kétezer forintért.

Schanda Tamás hozzátette: a felvételivel és a szakokkal kapcsolatos tudnivalók megtalálhatók a felvi.hu oldalon.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a felvételi eljárásban a tavalyi szabályokhoz képest egyetlen változás történt: alap és osztatlan képzésben legalább egy emelt szintű érettségi megléte a feltétel.

Kivételt ez alól csak azok a képzések jelentenek, amelyeken a felvételi pontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga eredményéből számítják, illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek sem kell újból érettségit tenniük - fűzte hozzá.

Az államtitkár kiemelte: a többletpontok számítása során már az első, legalább 45 százalékos emelt szintű érettségi vizsgáért is jár 50 pont, amennyiben abból számítják az érettségi pontszámot.

A többletpontok rendszere változatlan, a különböző jogcímeken összesen 100 többletpont szerezhető.

A pontszámítás az alap- és osztatlan képzésen, valamint a felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, mesterképzések esetében pedig összesen 100 pont szerezhető, ennek szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a felvi.hu oldalon.

Változatlanok a jogszabályban meghatározott minimum ponthatárok is: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, a felsőoktatási szakképzéseknél 240, a mesterképzéseknél pedig 50 pont.

Hozzátette: több konkrét szak esetében azonban határozatban csökkentették a minimum ponthatárokat. Példaként említette a jogászképzést, a nemzetközi gazdálkodás és a nemzetközi tanulmányok, valamint a gyógyszerész és a pszichológia szakokat.

Megjegyezte: a minimum ponthatárok nem azt jelentik, hogy a pontszám elérésével be is lehet kerülni az adott intézmény adott szakára. A valós ponthatárt a felvételizők közötti rangsor határozza majd meg.

Schanda Tamás szólt arról is: a hallgatók 17 különböző, az oktatási intézmények és az állam által nyújtott ösztöndíjat vehetnek igénybe tanulmányi vagy rászorultsági alapon.

A kormány idén plusz 3,5 milliárd forintot fordít az ösztöndíjakra, hiszen 2018-tól két lépésben megemelték a hallgatói normatívát. A két évvel ezelőttihez képest így összesen 40 százalékkal emelkedik az ösztöndíjakra fordítható pénz. 2018. szeptember 1-jétől 119 ezer forintról 128 520 forintra, idén február 1-jétől pedig 166 ezer forintra emelkedett a normatíva - tette hozzá az államtitkár.

Aktuálisfelsőoktatásjelentkezési határidő