2024.03.19, Kedd
Mától vásárolhatóak meg a 2020-as úthasználati jogosultságok
pixabay - illusztráció

Mától vásárolhatóak meg a 2020-as úthasználati jogosultságok

MTI

2019.12.01. 08:00

Vasárnaptól vásárolhatók meg a 2020-ra érvényes megyei és országos úthasználati jogosultságok, az ideiek január 31-ig érvényesek - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy a közlekedőknek kedvez a vásárlási lehetőségek bővülése. Az úthasználati jogosultságokat személyesen és digitális felületeken is meg lehet váltani változatlan áron, hiszen az éves úthasználat nyolcadik éve, a megyei jogosultságok pedig a 2015-ös bevezetésük óta nem drágulnak - tette hozzá.     

Az államtitkár közölte, hogy 2016-hoz képest tavaly 24 ezerrel több, csaknem 44 ezer országos jogosultság kelt el elővételben, míg megyei jogosultságokból 2018 decemberében majdnem 78 ezret vásároltak, vagyis 21 ezerrel többet, mint előtte 2 évvel. Az elővételes megyei jogosultságok fele Pest megyei volt, majd sorrendben Győr-Moson-Sopron, Fejér és Vas megye a legnépszerűbb.     

Schanda Tamás szerint 2019 rekordév a közúti közlekedés fejlesztésében, hiszen 566 milliárd forint jut útépítésekre, és 2022-ig elkészül a 17 helyen épülő gyorsforgalmi útszakaszok mindegyike. Az autópályák és autóutak hossza 9 éve nem érte el az 1300 kilométert, idén viszont már meghaladja az 1500 kilométert, és hamarosan az ország bármely pontjáról fél órán belül el lehet jutni négysávos útszakaszra.     

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója az előértékesítés jelentőségét azzal indokolta, hogy az éves matricák 60 százalékát ilyenkor váltják meg a közlekedők. Bartal Tamás hangsúlyozta, hogy az ematrica.nemzetiutdij.hu oldal az egyetlen elektronikus felület, amelyen kényelmi díj nélkül vásárolhatók meg az úthasználati jogosultságok. A befizetett kényelmi díjak összege tavaly 440 millió forint volt, idén pedig már az első 10 hónapban elérte a 450 millió forintot - tette hozzá.     

A vezérigazgató bejelentette, hogy a NÚSZ Zrt. jövőre térképes útvonal- és matricatervező szolgáltatást indít. Az alkalmazás megmutatja az ügyfeleknek a legkedvezőbb útvonalat és feltünteti az ahhoz szükséges jogosultságokat. Hozzátette, hogy jövőre minden üzemanyagkártyára kiterjesztik az útdíjfizetés lehetőségét, és bővülnek a menet közbeni ellenőrzések is, több ellenőrző kocsi járja majd az utakat 2020-ban.

A 2 éve indult nagyvásárlói programhoz hamarosan a MÁV is csatlakozhat, és továbbra is minden vállalkozás igénybe veheti az ezzel járó lehetőségeket - mondta Bartal Tamás.       

Juhász Edit, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár közölte, hogy a NÚSZ Zrt. bevétele a tavalyi 315 milliárd forintról várhatóan 364 milliárd forintra nő idén, a költségvetési törvényben előírt bevételi elvárásokat tehát továbbra is teljesíti. Hozzátette, hogy 2019 novemberéig a bevételek az e-útdíjak után 18 százalékkal, az e-matricák után csaknem 10 százalékkal nőttek, az útdíjbevételek majdnem felét külföldi járművekre fizetik.

AktuálisNÚSZ Zrt.úthasználati jogosultságmegyei matrica