2024.04.20, Szombat
Hogy ne karácsonyozzunk a tűzoltókkal?
pixabay - illusztráció

Hogy ne karácsonyozzunk a tűzoltókkal?

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.12.23. 20:30

Az évnek ebben az időszakában gyakrabban riasztják a tűzoltókat lakástüzekhez. Nem kell nagy tűz a tragédiához, egy halálos füstmérgezéshez elég egy tűzhelyen felejtett lábas, amiben elfüstölt az étel. Íme, néhány tipp, hogy ne karácsonyozzunk a tűzoltókkal:

Hirdetés

  1. A legtöbb tüzet gyertyákkal és mécsesekkel okozzuk. Idén már 20 adventi koszorú okozott kisebb-nagyobb lakástüzet. Ha nincs a gyertya alatt tűzálló alátét, amint csonkig ég a gyertya, lángolni fog a melegben jól kiszáradt koszorú is. Inkább ne is gyújtsuk meg a gyertyákat, ha nincs alattuk alátét.
  2. Az adventi koszorút ne tegyük éghető anyagok mellé, mert a gyertyáról a láng át fog terjedni.
  3. Ha kimegyünk a szobából, fújjuk el a gyertyát, hiszen teljesen feleslegesen ég, ha úgysem látjuk.
  4. Ne használjunk silány, piacon, aluljáróban vásárolt fényfüzért.
  5. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy mikor okoz tüzet.
  6. Éjszakára húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.
  7. Ne tegyünk a karácsonyfára gyertyát és csillagszórót, mert a fűtött lakásban kiszáradt gyantás fenyő nagyon könnyen meggyullad ezektől.
  8. A karácsonyfát tegyük másfél méter távolságra a fűtéstől, izzóktól. Minden évben azért ég ki egy-egy lakás, mert a karácsonyfát a kandalló, vagy más fűtőeszköz közelébe teszik. Némelyik lámpa izzója is annyira fel tud forrósodni, hogy meggyullad tőle a fa, ezektől is tegyük távolabb.
  9. A tüzelőt is tegyük távol a kazántól, kályhától, kandallótól, mert ezek hőjétől, vagy a kipattanó szikrától is lángba borulhat az otthonunk.
  10. Ne tegyünk „rossz” fát a tűzre! Ha valaki fával fűt, ne fűtsön festett, lakkozott, rétegelt fával, mert mérgező gázok keletkeznek, illetve a korom és kátrány tönkreteszi a kéményt. A kémény belső falára lerakódott korom és kátrány az egyik befűtésnél meg fog gyulladni, ha pedig ég a kémény, másodpercek kérdése és a tető is égni fog. Ha valaki csak két hétig fűt szeméttel, annyi korom rakódik le a kéményében, mint egy teljes fűtési szezonban, ha fával fűtött volna.
  11. Az elektromos kütyüket: mobiltöltőt, kávéfőzőt, hajszárítót, hajvasalót ne hagyjuk éjjel-nappal bedugva, mert ezek felelősek az elektromos tüzekért.
  12. Az elektromos gépek tüzét soha ne oltsuk vízzel, csak miután kihúztuk őket a konnektorból, vagy lekapcsoltuk a biztosítékot. ABC porral oltóval és ABF habbal oltó tűzoltó készülékkel biztonságosan megfékezhető egy elektromos tűz. Egy 2 kilogrammos porral oltó, vagy 2 literes habbal oltó az egyik leghasznosabb tárgy a fa alatt.
  13. A szépkorúak, gyerkőcök számára nehéz lehet egy 2 kilogrammos tűzoltó készülék használata. Kapható olyan tűzoltó szpré, amit ők is könnyen elbírnak.
  14. A karácsonyi menü elkészítése közben egyszerre több főzőlapon és a sütőben is készülnek a finomságok. Egyik-másik néha több időt tölt el a tűzhelyen, mint ahogy azt a recept javasolja. Azért, hogy biztosan ne feledkezzünk meg a készülő ételről, állítsuk be a telefonunkon az időzítőt.
  15. Ha a rántott halszelet készítése közben tűzhelyen felejtettük az olajat, vagy a zsírt és az meggyulladt, ne oltsuk el vízzel, mert mindent meggyújt maga körül. Tegyük rá a fedőt és kapcsoljuk ki a tűzhelyet.
  16. Ha a sütőben gyullad meg az étel, egyszerűen kapcsoljuk ki a sütőt. Várjuk meg, amíg elalszik a tűz, majd néhány perc után óvatosan nyissuk ki a sütőt és edényfogóval vigyük ki szabad levegőre az odaégett ételt.
  17. A tüzet a legkönnyebb még keletkezésekor megfékezni. A fentiek miatt életmentő kiegészítő otthonra egy füstérzékelő. Ez az eszköz a tűz keletkezésének elején jelez, amikor még tűzoltók nélkül mi magunk el tudjuk oltani a kezdődő tüzet.

Azért, hogy mindenki biztonságosan karácsonyozhasson, az ünnepek alatt is naponta 2000 tűzoltó van készenlétben közel 500 járművel, akik 120 másodperc alatt elindulnak segíteni oda, ahol baj van.

Békés, boldog, biztonságos karácsonyt kívánunk! 

Aktuálislakástűzkarácsonytűzoltó