2023.09.29, Péntek
Fellélegezhetnek az allergiás macskatartók?
pixabay - illusztráció

Fellélegezhetnek az allergiás macskatartók?

hirado.hu

2019.08.19. 08:00

Egy új tanulmány szerint hamarosan fellélegezhetnek az allergiával küzdő macskakedvelők, ugyanis egy bizonyos protein a macskaeledelben beadva csökkenti a tüsszögést és a kellemetlen allergiás tüneteket.

Hirdetés

Az allergiás reakciókat a Fel d1 protein váltja ki, amely főként a macskák nyálában, faggyúmirigyeiben és bőrében termelődik. A kutatók azonban találtak egy antitestet, amellyel bizonyítottan csökkenthetők a kellemetlen tünetek – olvasható a Science News hírei között.

A Nestlé Purina állateledel-gyártó cég kísérletében 105 macskát etettek az ellenanyaggal 10 héten keresztül, aminek eredményeképpen

a Fel d1 protein mennyisége átlagosan 47 százalékkal csökkent

a macskák szőrzetén. A protein a macskák szőrére a bundájuk nyalogatásával kerül, és így fejti ki hatását az arra érzékenyek szervezetére.

Egy kisebb kísérleti tanulmányban 11 allergiás résztvevőt tettek ki macskaszőrrel való érintkezésnek. Az ellenanyaggal etetett macskák szőre kevésbé váltott ki a tesztalanyoknál orrproblémákat és viszkető, égő szemeket.

A macskaallergia az emberek 20 százalékát érinti,

és a Fel d1 a felelős a reakciók 95 százalékáért.

Michael Blaiss allergológus és immunológus szerint az embereknek azért nem adható szájon át az antitest, mert a belekbe érve a molekulák lebontódnak, és nem képesek célba érni.

A macskák esetében azonban már a szájban kifejti a hatását. A termelődést nem akadályozza, viszont az állat szőrzetére már nem jut ki az anyag.

Aktuálismacskaallergiaprotein