2024.03.29, Péntek
Ez a magyar olyat vitt véghez, amit csak nagyon kevesen a világon
Fotók: manyokiattila.hu

Ez a magyar olyat vitt véghez, amit csak nagyon kevesen a világon

2019.08.27. 15:17

Ráadásul a világ legjobb idejével teljesítette a világ legnehezebb tengeri csatornáinak átúszását. MIndössze hét év kellett neki a hét sikerhez.

Hirdetés

Mányoki Attila hosszútávúszó szerint elsősorban nem a természetet győzte le, hanem önmagát, amikor sikeresen átúszta az Északi-csatornát és ezzel teljesítette az Ocean's Seven sorozat utolsó állomását.


Az intenzív osztályról küzdötte vissza magát

A zalaegerszegi sportoló - aki az észak-írországi Donaghadee-ból indulva hétfőn 12:11:20 óra úszás után ért partot a skóciai Portpatricknál - a csapatától kapott közleményben elmondta: ez volt az az útja, amelyre a "legmélyebbről" kellett elindulnia.   


"A kórházi ágytól és a lélegeztető-géptől idáig óriási kitartásra volt szükségem, hogy egy évvel később teljesítsem a legnehezebb átúszást az Északi-csatornán"

- emlékezetett Mányoki a tavaly történtekre, amikor ugyanitt a sok medúzacsípés következtében feladta a kísérletet, kórházba került, ahol intenzív osztályon is ápolták.


Az utolsó kilométereken a medúzákkal is megküzdött

"Úgy gondolom, hogy ezzel az úszással nem a természetet győztem le, hanem a legmélyebb pontokat is megjáró önmagamat" - mondta az extrém sportoló. Mányoki hozzátette: az előzmények nem változtatták meg elhatározását, és nemcsak teljesíteni akarta a kihívást, hanem jó eredményt akart elérni.

Kiemelte: a körülmények ezúttal sem segítették, a start idején óriási volt köd, ami 11 óráig kitartott. Utána nyugodt időszak következett ugyan a 13-14 Celsius fokos tengervízben, de az utolsó kilométereken erős lett a hullámzás, és ismét megjelentek az oroszlán medúzák, amik megcsípték őt.


Hatalmas harc lett a vége

"A parttól két kilométerre pedig megfogott az áramlat. Ennyire erős és számomra szenvedős áramlattal még nem volt dolgom" - fogalmazott, miután

az utolsó két kilométere három órát vett igénybe, miközben azt megelőzően kilenc óra alatt 36 kilométert teljesített.   

Mányoki hangsúlyozta: a csatorna 80 éves átúszásának történetében ő lett a 79. úszó, aki sikeresen teljesítette a távot, s 50. a férfiak között.   


Összesen 64,5 órát úszott

Az extrém sportolónak már csak ez az egy helyszín hiányzott, hogy teljesítse a hét csatornaátúszásból álló Ocean's Seven sorozatot. Mányoki végül 18. úszóként érte ezt el, és a csapattól kapott információ alapján 64:33:05 órás összideje világrekord.   

Mányoki kiemelte: nagyon sokat jelent neki, hogy 18. emberként sikerült teljesítenie a világ egyik legnehezebbnek tekintett sorozatát 

"Az pedig, hogy az Ocean's Sevent a világ jelenlegi legjobb összetett idejével jegyzem, olyan teljesítmény, amire tényleg nagyon büszke vagyok"

- nyilatkozta az úszó.

A sorozat első állomása a La Manche-csatorna átúszása volt, melyet 2013. augusztus 20-án sikerült teljesítenie. Emellett a Catalina-csatorna, a Cugaru-csatorna, a Molokai-csatorna, a Cook-szoros, a Gibraltári-szoros és az Északi-csatorna átúszása kellett a páratlan sikerhez.   

Galéria

Aktuálisúszásextrém sport