2024.04.19, Péntek
Történelmi helyszínen tartották a demográfiai konferencia következő állomását
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Történelmi helyszínen tartották a demográfiai konferencia következő állomását

fejervar.hu

2019.05.03. 14:58

A hetedik alkalommal megrendezett eseményen az előadások palettáján többek közt olyan témák kaptak helyet, mint a média szerepe a reprodukció folyamatában vagy a szülészet-nőgyógyászat fejlesztése.

Hirdetés

Székesfehérváron tartották meg a VII. Demográfia, egészség- és szociálpolitika elnevezésű tudományos konferencia következő előadássorozatát, melynek a „A keresztény családi élet értékeinek bemutatása a médiában” került a középpontjába.

Stábunk is részt vett a rendezvényen, ahol Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében kiemelte annak jelentőségét, hogy a konferenciát idén a királyok városában rendezték meg, ugyanis keresztény értékek nélkül ez a város nem beszélhetne sem a múltjáról, sem a jelenéről.

Hangsúlyozta, hogy fontos felhívni a figyelmet a család fontosságára és ezt közvetíteni különféle kommunikációs fórumokon is.

Hozzátette, hogy a modern közösségi színterek – mint a facebook vagy instagram – hatékony formái annak, hogy ilyen jelentős és messzire mutató témákról is szó legyen ott, mint a demográfia vagy családgyarapítás.

Mák Kornél, Kecskemét város alpolgármestere – aki fontos szerepet vállalt az esemény megrendezésében is – a konferencia értékét az összefogásban látja. Előadásában azt mutatta be, hogy

a történelem folyamán, az adott korszakhoz tartozó média milyen hatással bírt és bír ma is a korszak emberére, és ezzel milyen külső és belső folyamatokat tud elindítani.


Fontos a szülész-nőgyógyászat fejlesztése az egészségügyben

Prof. Dr. Németh Gábor, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezetője a szülészet, mint egészség- és szociálpolitikai platform fontosságára hívta fel a figyelmet, megjegyezve, hogy a megfelelő módszerek használata nagymértékben javíthatja a sikeres terhességek számát. Ennek részeként szó esett a lombikbébi programon belüli gyermekvállalásról is.

Szintén az egészségügyi ellátás perspektívájából közelítette meg a témát Dr. Hagymásy László, a székesfehérvári kórház főorvosa is, aki rámutatott arra, hogy az elmúlt 40 évben paradigmaváltás jött létre a szülészetben és családmodellekben, és nagyon fontos, hogy a szülő nők szívesen menjenek a szülészetre, jó élményként éljék meg a terhességet – ehhez pedig elsőszámú feladat a megfelelő körülmények kialakítása.


Minden generáció szerepet játszik a demográfia alakulásában

Kozma Gábor, Gál Ferenc Főiskola rektora beszédében kiemelte, hogy mára központi témává vált a nemzetmegmaradás útjának keresése, és szerinte a társadalmi problémákat mindig ott kell megoldani, ahol keletkeztek.

A demográfiai folyamatokban hangsúlyos szerepet tulajdonít az értékekben gazdag nevelésnek és a nevelők fontosságának.

Balla Attila, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnökének kabinetvezetője a generációs különbségeket állította előadásának középpontjába. A generációkra került a hangsúly Dr. Bártfai György előadásában is, aki a nagyszülők szerepére hívta fel a figyelmet, abban a kontextusban, hogy a fiatal házasoknak sokáig tudnak segíteni stabil életük kialakításában.

A tavaly januárban Kecskeméten elkezdődött kezdeményezés mára már fontos színterévé vált az aktuális egészségügyi, családügyi és szociálpolitikai témák megismertetésének és átbeszélésének. A konferenciasorozat előző rendezvényét Baján tartották, ahol a hazai családok és nemzet egymással összefonódó szerepére fókuszáltak.

Galéria

Aktuálisszékesfehérvárelőadáskonferenciademográfia