2024.04.16, Kedd
A Dunaújvárosi Egyetem és a Pannon Egyetem is csatlakozott a Paks II. Akadémiához
Fotó: TelePaks

A Dunaújvárosi Egyetem és a Pannon Egyetem is csatlakozott a Paks II. Akadémiához

telepaks.net

2019.05.27. 17:00

A pécsi után a dunaújvárosi és a veszprémi egyetemmel is megszületett a megállapodás a Paks II. Akadémiáról. Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója és Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója május 22-én mindkét egyetemmel aláírták a képzési együttműködésről szóló dokumentumot. A projektben hat műszaki képzőhely vesz részt.

Hirdetés

A dunaújvárosi az alkalmazott tudományok egyeteme, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az iparral az együttműködés jó színvonalú és mindennapos legyen – fejtette ki bevezetőjében András István, a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) rektora a sajtó képviselői előtt zajló szerződéskötés alkalmával. Mint mondta, ebbe az elképzelésbe kiválóan beleillik a szakmérnök továbbképzés indítása, és öröm számukra, hogy olyan együttműködésnek lehetnek a részesei, amely az ipari igényeket szolgálja. Hangot adott annak a reményének is, hogy az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzésről olyan hallgatók kerülnek ki, akik jól felkészültek lesznek. A képzés indítását lehetővé tevő támogatási szerződést a Paks II. Zrt képviseletében Lenkei István vezérigazgató és Mittler István kommunikációs igazgató, a DUE részéről dr. habil András István PhD rektor és Kiss Ádám Sándor kancellár írták alá.

Röviddel később már Veszprémben kerültek rá az aláírások egy hasonló tartalmú szerződésre. Ezt Lenkei István és Mittler István mellett dr. Gelencsér András rektor és dr. Kovács Gyula kancellár látták el kézjegyükkel. A Pannon Egyetem – mint rektora az eseményen kifejtette – kutatóegyetemként definiálható, tudományos teljesítményeinek eredménye a nagy egyetemekével összevethető. Dr. Gelencsér András hozzáfűzte, a veszprémi campus műszaki orientáltságú, minden kompetenciája megvan ahhoz, hogy bekapcsolódjon a Paks II. Akadémia képzési programjába, és nyitott további kutatás-fejlesztési együttműködésre is.

A Paks II. Zrt. vezetői mindként egyetemen kiemelték, hogy szükség van és lesz a megfelelő képzettségű szakemberekre. A Paks II. Akadémia hallgatói – mint elhangzott – gyakorlati tudást kaphatnak az energiaipar ezen szegmenséből: alapszintű ismeretekkel gazdagodhatnak az atomerőmű technológiai részleteiről, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól, az atomerőmű biztonságos működéséről. Azokat, akik sikeresen elvégzik a képzést és a felvételi elvárásokat is teljesítik, kiszámítható, stabil munkahely, életpálya várja – mondta Lenkei István vezérigazgató.

Immár három képzőhellyel – a Pécsi Tudományegyetemmel, a Pannon Egyetemmel, és a Dunaújvárosi Egyetemmel – született meg a megállapodás, és rövidesen megköttetik a kontraktus a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, valamint a Miskolci Egyetemmel is. A tervek szerint ősszel ezekben a felsőoktatási intézményekben indul el a két féléves atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzés, amelyet a Paks II. Zrt. támogatásának köszönhetően térítésmentesen végezhetnek el a hallgatók – részletezte Mittler István kommunikációs igazgató. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelentkezés módját és feltételeit a választott iskola honlapján találják meg az érdeklődők.

AktuálisDunaújvárosi EgyetemPaks II. Akadémiaegyüttműködési megállapodás