2024.04.16, Kedd
Hatvanmillió köbméterrel növelik a balatoni vízrendszer kapacitását
hajozas.hu

Hatvanmillió köbméterrel növelik a balatoni vízrendszer kapacitását

ted.europa.eu, kdtvizig.hu

2019.03.27. 15:34

Az elmúlt évek szélsőséges időjárása miatt korszerűsítésre szorul a Sió-csatorna, melyet a Strabag és a Colas Alterra végez el jövő év végéig.

Hirdetés

A STRABAG Építőipari Zrt. és a Colas Alterra Zrt. korszerűsítik a Balaton vízlevezető rendszerét - derült ki a TED-en közzétett közbeszerzési adatokból. A projektet, mely az Országos Vízügyi Főigazgatóság nettó 12,3 milliárd forintos beruházásában valósul meg, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozza.

A korszerűsítésre azért van szükség, mert a vízlevezető rendszer a Balaton vízszinttartásának követelményeit az elmúlt évek szélsőséges időjárása miatt kevésbé tudta teljesíteni. A vízgyűjtőterületen 2013-2014-ben lehullott, átlagot meghaladó mennyiségű csapadék jelentősen megnövelte a tó vízszintjét.

A Sió-csatorna a Közép-Dunántúl vízrendszerének gerince
A Sió-csatorna a siófoki leeresztő műtárgynál ágazik ki a Balatonból és északnyugat-délkelet irányban, Fejér és Tolna megye határán halad a Duna felé. A csatorna 120 km hosszú, vízgyűjtőterülete 14.728 km2.

A Sió-csatorna balatoni elégtelen működése nagyfokú belvizet okozott: a víz alatt fekvő földeken lehetetlenné vált a kukorica és a napraforgó betakarítása, súlyos károkat okozva ezzel az ottani gazdáknak. A megemelkedett vízszint a tó parti sávjában (főleg a déli parton) a viharos szél keltette erős hullámzással párosulva elöntéseket okozott és megrongálta a partvédő műveket, strandokat, parti sétányokat is.

kdtvizig.hu

A klímaváltozás miatt aszályos időszakban a minimális vízszintek alatti, nedves időszakban pedig a maximális vízszintek feletti vízállások fordultak elő. Ennek kiegyensúlyozására több víz tározása vált szükségessé a tóban.

 

Tíz centiméterrel emelkedik a vízállás a csatornában

A felújítás Siófok belterületét, Balatonkiliti városrészt és a Sió-csatorna nyomvonalát érinti. A korábbi 110 cm-es maximális vízállást 120 cm-re emelik, ami 60 millió m3 plusz víztömeget jelent majd: ez elegendő tartalék a nyári alacsony vizes időszakra. A munka során:

  • átépítik és rekonstruálják a jelentősebb nagyműtárgyakat, többek között a Balatonkiliti zsilipet, a hajó- és leeresztő zsilipet, az üzemi hidakat és három közúti hidat is,
  • megtörténik a Sió-csatorna teljes körű rekonstrukciója,
  • megépül egy új üzemviteli épület,
  • korszerűsödik a monitoring és a hajózási rendszer,
  • biztosítják a vízrendszer megfelelő és fenntartható működtetését, a környezeti értékek védelme mellett.

A projekt várható befejezése a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapja szerint 2020. december 30.

StrabagKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)AktuálissióbalatonSiófokOrszágos Vízügyi FőigazgatóságColas Alterra Zrt.