2024.02.29, Csütörtök
A Tolna Megyyei igazgatóság tartott sajtótájékoztatót a szabadtéri tűzesetek megelőzéséről
tolna.katasztrofavedelem.hu

A Tolna Megyyei igazgatóság tartott sajtótájékoztatót a szabadtéri tűzesetek megelőzéséről

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.03.07. 17:00

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében tartott sajtótájékoztatót tegnap a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság.

Hirdetés

2018-ban lényegesen kevesebb tűzeset volt, mint az azt megelőző években, ezzel együtt a szabadtéri tűzesetek száma is kevesebb volt, mondta el dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei igazgató a sajtótájékoztató elején, aki hozzátette, hogy ezt a tendenciát az idei évben is folytatni szeretnénk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeknek a tüzeknek a túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, sokszor szándékosságra vezethető vissza, de mivel nem csak ezek játszanak szerepet a kialakulásukban, a rendőrség és a polgárőr szervezetek mellett az önkormányzatokkal és a NAK megyei szervezetével is felvettük a kapcsolatot a megelőzés érdekében.

Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei szervezetének elnöke felhívta a figyelmet, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint a tulajdonosoknak kötelességük a területüket mindenféle éghető anyagtól és száraz növényzettől mentesen tartani. A legfeljebb tíz hektár nagyságú külterületi földterületeken úgynevezett irányított égetéssel szabadulhatunk meg a növényi hulladéktól, amit az illetékes tűzvédelmi hatósággal kell engedélyeztetni.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a szabadtéri tűzesetek száma Tolna megyében. Míg januárban 5, addig februárban már 30, márciusban, amiből eddig mindössze 5 nap telt el, újabb 30 szabadtéri tűzesethez vonultak megyénk tűzoltó egységei –derült ki Bán Attila tű. ezredes, a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnökének tájékoztatójából.

A jó időben sokan nekiállnak a kerti munkáknak, és a felgyülemlett növényi hulladéktól égetéssel próbálnak megszabadulni. Az ezredes felhívta a figyelmet, hogy belterületen tilos az égetés, kivéve, ha az önkormányzatnak van erre vonatkozó rendelete. Tolna megyében egyébként 107 település szabályozza a belterületi égetést, ami pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni.

Fontos tudni, hogy a mai naptól kezdődően az egész ország területére vonatkozó tűzgyújtási tilalom van érvényben, ami azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

AktuálismegelőzésTolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottságszabadtéri tűz