2024.04.23, Kedd
A téli útviszonyoknak megfelelően, csak felkészülten autózzunk!
MTI Fotó: Varga György - illusztráció

A téli útviszonyoknak megfelelően, csak felkészülten autózzunk!

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.01.26. 20:00

A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez gyalogosoknak és autósoknak – minden közlekedőnek – alkalmazkodni kell. Ne kockáztassuk saját és mások testi épségét!

Hirdetés

A tél beköszöntével csak kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval ajánlott elindulni és előzetesen tájékozódni a várható útviszonyokról. Aki teheti, inkább a főutakon közlekedjen, és ha szükséges, vigyen magával hóláncot és lapátot is. Gondolni kell arra is, hogy a kellő mennyiségű üzemanyag nemcsak a közlekedéshez, hanem az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen. Fontos, hogy öltözékünket ne az autó klímájához igazítsuk.

Ha hosszabb útra indul, készítsen össze „téli csomagot”! Legyen benne: víz, vagy meleg tea, élelem, tartalék ruha, sapka, takaró, kesztyű, meleg, kényelmes cipő, szélvédő kaparó, elemlámpa, elemes rádió, lapát! Óvatosan válassza meg a sebességet! Tartson biztonságos követési távolságot, vegye figyelembe a megnövekedett fékutat! 

Ha leesett az első hó, ne felejtsük el hogy a  hókotró munkagépek mögött általában síkos az út, mert a só nem azonnal olvasztja meg a havat. Ezért nagyon fontos, hogy ha sárga villogóval felszerelt gépeket pillantunk meg az úton, fokozatosan vegyük vissza a sebességet, nehogy rácsússzon autónk a munkagépekre. Lemaradva kövesse a munkagépet, és ne próbálkozzon az előzéssel, hiszen nem tudhatja, milyen az út állapota a munkagép előtt!

Aktuálisközlekedéskövetési távolságtéli útviszonyokfelkészültséghólánc