2024.03.28, Csütörtök
Ennyi megtakarítás kell a jóléthez az állami nyugdíj mellé
pixabay - illusztráció

Ennyi megtakarítás kell a jóléthez az állami nyugdíj mellé

hirado.hu

2018.12.14. 20:00

Minden második magyar úgy gondolja, nem lesz elegendő az állami nyugdíjrendszer által biztosított nyugdíj időskorában. A megkérdezettek szerint hozzávetőlegesen havi kétszázezer forint nyugdíjkiegészítésre lesz szükségük.

Hirdetés

A megkérdezett ügyfelek húsz százaléka nyilatkozott úgy a City Hitelbróker Kft. ötezer fős, saját ügyfélkörében végzett reprezentatív Nyugdíjmegtakarítási Körkép kutatásában, hogy szerintük nem érdemes halogatni a gyűjtögetést, fontosnak tartják, hogy minél hamarabb elkezdjenek gondoskodni nyugdíjas éveikről. Nemcsak az idősebb korosztály, de a fiatalok is egyre inkább nyitottak a nyugdíjcélú megtakarításokra. Tekintettel arra, hogy nagyobb időtáv áll rendelkezésükre a nyugdíjkorhatárig, a 20-30 év közötti korosztály kisebb összeget, átlagosan havi húszezer forintot, míg a harminc év felettiek havi harmincezer forint körüli összeget tesznek félre nyugdíjmegtakarításba.

A felmérésben résztvevők nyugdíjas éveikben is szeretnék fenntartani azt az életszínvonalat, amit aktív korukban megszoktak. Ehhez a válaszadók 75 százaléka szerint az állami nyugdíj mellett további kétszázezer forintra lesz szükségük időskorukban. Mivel átlagosan 16 évet (192 hónap) élünk a nyugdíjkorhatár (65 év) betöltése után, ahhoz, hogy rendelkezésünkre álljon időskorunkban a havi kétszázezer forint nyugdíjkiegészítés, 38,4 millió forint megtakarításra lesz szükségünk.

Ezt az összeget gyűjtögethetjük otthon a malacperselyben vagy választhatunk a három nyugdíjcélú megtakarítás – NYESZ, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás – közül. A nyugdíjmegtakarításokat az állam is támogatja, befizetéseink után húsz százalék adójóváírást, összesen maximum évi 280 ezer forintot vehetünk igénybe, amelyet a befizetéseinkkel együtt szintén befektetnek.

Aktuálisidőskormegtakarításállami nyugdíjnyugdíjkiegészítés