2024.04.25, Csütörtök

Sikeresen zárult a nyári diákmunkaprogram Tolna megyében

TMKH Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály

2018.09.24. 14:38

A Pénzügyminisztérium az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi/megyei kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályainak és a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak közreműködésével 2018-ban is elindította a „Nyári diákmunka” elnevezésű központi munkaerőpiaci programot.

Hirdetés

A program célja a fiatalok korai munkatapasztalathoz juttatása mellett a munkajövedelem szerzés biztosítása és a fiatalkori inaktivitás megelőzése volt.
A programban a foglalkoztatást biztosító és így támogatható munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye lehetett. A 2018. évben a program kiterjesztésre került, így az ágazati munkaerőhiány kezelése érdekében a mezőgazdaság és a vendéglátás területén is lehetőséget biztosított a program a diákok foglalkoztatására.

A nappali tagozaton tanuló, 16-25 év közötti diákok június 1-től jelentkezhettek a programban való részvételre a lakó- vagy tartózkodási helyük szerinti illetékes járási foglalkoztatási osztályokon.

A „Nyári diákmunka” központi munkaerőpiaci programba Tolna megyére 600 fő diák programba való bevonását irányozta elő a Pénzügyminisztérium, ám ennél több, összesen 654 diák bevonása és foglalkoztatása valósult meg.

Elsősorban területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménynél szereztek nyári gyakorlatot a diákok, de sikerült a vendéglátás és a mezőgazdaság területén is elhelyezkedniük.

A fiatalok jellemzően kisegítő feladatokat láttak el: takarítóként, karbantartóként, portásként, teremőrként, adatrögzítőként, hivatalsegédként, pultosként dolgoztak, de volt olyan is, aki, már pincérként szerzett nyári gyakorlatot. 

A munkavégzés során olyan hasznos ismereteket szerezhettek a munka világáról, melyek későbbi munkahelyük kiválasztásában is segítheti őket.

A „Nyári diákmunka” programban Tolna megyében 2018-ban 107 önkormányzat, 4 mezőgazdaság és 40 vendéglátás területén tevékenykedő vállalkozás vett részt.

AktuálisTolna megyenyár diákmunkaprogramsiker