2024.04.20, Szombat

Másfél évtizede nem látott béremelkedés év elején

Nemzetgazdasági Minisztérium

2018.04.21. 21:30

Másfél évtizede nem volt ilyen erős béremelkedés, mint idén a január-februári időszakban, 12,9 százalékkal emelkedtek a nettó és bruttó keresetek egyaránt a nemzetgazdaságban. A mérsékelt inflációnak köszönhető kimagasló, 10,7 százalékos reálbér-emelkedés a magyar családok anyagi helyzetét érdemben javítja, vásárlóerejét pedig nagyban növeli.

Hirdetés

A hatéves bérmegállapodás eddig egyértelműen elérte célját, az adócsökkentéssel, illetve a minimálbér és a garantált érminimum emelésével párhuzamosan érdemi béremelkedés valósult meg hazánkban. A 62 hónapja töretlenül emelkedő reálbérek is jól mutatják, hogy Magyarországon egyre jobban megéri dolgozni.

2010 óta a nettó bérek 56 százalékkal emelkedtek Magyarországon, ami főként a bérmegállapodásnak és a kormányzat közszférában bevezetett életpálya programjainak köszönhető.

A bérek kétszámjegyű emelkedése a foglalkoztatottság kimagasló növekedése mellett ment végbe, tehát a magyar gazdaság fejlődése egyértelműen jó irányba halad.

A bruttó bérek 309 ezer forintra emelkedtek 2018 év elején, a nettó bérek pedig 205 ezer forintra, a családi adókedvezményt is figyelembe véve utóbbi még magasabbra, 214 ezer forintra. A folyamatosan emelkedő reálbérek tovább élénkíthetik a hazai fogyasztást is, ami a magyar gazdaság növekedésére is kedvező hatással lehet az elkövetkezendő időszakban.

Aktuálisbérmegállapodásadócsökkentésbéremelkedés