2024.04.20, Szombat

Költözés előtt a tolnai CivilHáz

tolna.hu

2018.01.18. 18:00

A tolnai civil házat használó civil szervezetek zöme egyetért a jelenlegi civil ház Martinek-emlékházba költöztetésének tervével – derült ki azon a megbeszélésen, amelyre a tolnai önkormányzat vezetői várták a házat használó civil szervezetek, illetve azon magánszemélyek képviselőit, akik nem értettek egyet az elképzeléssel.

Hirdetés

Az előzmények: Martinek József néhai tolnai művész-tanár a rendszerváltás környékén a városra hagyta művészi hagyatékát és házát azzal, hogy az önkormányzat azt emlékházként működteti. Az épület állaga mára jelentősen leromlott, sőt életveszélyessé vált, a kiállított több, mint negyven festményt is bő két éve máshol őrzik. Az épület felújítása tízmilliós nagyságrendű összeget igényelne, amit a város saját erőből nem tud megoldani. Tény az is, hogy az emlékház látogatottsága mindig is szerény volt.
 
A tolnai civil házat a Gesztenyéskert óvoda évekkel korábbi, kényszerű odaköltözése óta csak az óvoda udvarán keresztül lehet megközelíteni. Egy véletlenül nyitva felejtett kapu a gyerekek testi épségére komoly veszélyt jelentene. Ezért az óvoda már régóta kéri az önkormányzatot, hogy a civil házat próbálják meg máshol elhelyezni.

Ebben a helyzetben nyert a város 2017-ben 250 millió forintot az ún. CLLD-pályázaton. A terv az volt, hogy a projekt részeként, pályázati támogatásból felújítják és némileg átalakítják, bővítik a Martinek házat, és oda költöztetik a civil házat. Egyben a Martinek-hagyaték is abban az épületben, méltóbb körülmények között kapna helyet. (Ezt a pályázati támogatást csak közösségi tér kialakítására lehet fordítani, emlékházi, múzeumi célra nem.)

A fenti elképzelés azonban több helyi művészben, illetve művészetkedvelőben ellenérzést váltott ki. Attól tartottak, hogy ezzel a megoldással az emlékház megszűnne, a város múltjának, kultúrájának fontos részét képező Martinek-hagyaték széthullana. Nemrégiben közel negyven aláírással ellátott petíciót juttattak el az önkormányzathoz, kérve, hogy az emlékház maradjon meg eredeti funkciójában.

Emiatt hívta össze a város vezetése a megbeszélést. Ott egy kivétellel minden megszólaló azt hangoztatta, hogy kár lenne kihagyni a pályázati lehetőséget, hiszen anélkül minden a mostani állapotában maradna, ami senkinek nem jó. A hozzászólók úgy vélték, hogy a helyi civil szervezetek tagjai felelősséget tudnak vállalni a falakra kitett képekért. És ha élettel, programokkal telik meg a Martinek ház, akkor sokkal inkább megőrizhető Martinek József emlékezete is, mint az elmúlt több mint két évtized során.
Aktuális Tolna CivilHázköltözés