2023.09.30, Szombat

Az illegális hulladékégetés humán- és környezet-egészségügyi kockázatai

TMKH Népegészségügyi Főosztály

2018.01.16. 16:01

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet 3.pont 4.§ értelmében „ tilos a légszennyezés, valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése, továbbá a levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést okoz”. Ebbe a tevékenységi körbe tartozik az illegális hulladékégetés is.

Hirdetés

Manapság szinte áttekinthetetlenül sokféle műanyagot használunk. Műanyag van a ruháinkban, a bútorainkban, a műszaki cikkeinkben, műanyaggal festjük, tapétázzuk falainkat, és műanyaggal csomagolunk. A fahulladékok nagy része különböző gyanta és lakk maradványok mellett faanyagvédő anyagokat – biocidokat – is tartalmazhat, amelyekből a nem tökéletes égés során szintén egészségkárosító anyagok szabadulnak fel. A műanyag zacskók, eldobható műanyag palackok képezik a háztartási hulladék legnagyobb részét.

Ha elégetjük őket, szennyezi a környezetet, károsíthatják egészségünket, rákkeltő, bőr- és szemirritációt okozó, a légző- és immunrendszert, valamint a vérképző szerveket súlyosan károsító vegyületek szabadulnak fel.

A teljes tájékoztató megtekinthető a "Kapcsolódó anyagok" menüpont alatt.

Aktuálisműanyagillegális hulladékégetésegészségügyi kockázategészségkárosító anyag