2024.04.24, Szerda

Módosították a temetkezésről szóló rendeletet Szekszárdon

teol.hu

2017.12.04. 10:31

Módosította a szekszárdi közgyűlés a temetőkről és a temetkezésről szóló önkormányzati rendeletet. A változtatásokat több olyan tapasztalat indokolta, amelyek az üzemeltetés során merültek fel, de a díjtételek is emelkednek.

Hirdetés

A Buono Mercato Ingatlanberuházó Kft. beruházást kíván megvalósítani Szekszárdon az OBI és alsóvárosi temető közötti területen. Ehhez ingatlanokat kell megvásárolni, és összevonni, a tulajdoni viszonyokat azonban először is rendezni kell, erre tett javaslatot a szekszárdi közgyűlés gazdasági bizottsága. Amennyiben ez sikerrel jár, a cég lakó- és kereskedelmi célú létesítményeket, valamint ezekhez kapcsolódó úthálózatot, parkolókat épít tervei szerint. Ezen túl az OBI áruház melletti bekötő utat a Béri Balogh Ádám utcával kötné össze, és szándékában áll a Béri Balogh Ádám utcában egy új közlekedési csomópont kiépíteni.

Az önkormányzat ezt támogatja a képviselők döntésének értelmében. A közgyűlés határozott arról is csütörtöki ülésén, hogy módosítja a temetőkről és a temetkezésről szóló önkormányzati rendeletet. Ez több praktikus indok miatt is szükséges volt, így például a hamvak dísz-szóró kútban történő elhelyezésének lehetősége került a rendeletbe. Az a szabályozás is bekerült a rendelkezésbe, mely a lejárt, újraváltható temetkezési helyeken található, megfelelő állagú, értékesíthető sírjelekre vonatkozik. Szintén a gyakorlat alapján szükséges a hosszabb időtartam meghatározása a Mindenszentek miatt. Fentieken túl változás a tíz százalékos díjemelés.

A temetők üzemeltetésére éves szinten 27 millió forintot fizet az önkormányzat, a meghatározott díjakból pedig 16-18 millió forint bevétele származik. Ez azt jelenti, hogy 9-11 millió forintot évente a költségvetés egyéb bevételeiből kell biztosítani a fenntartáshoz. Az idei évben a minimálbér és a garantált bérminimum emelése következtében jelentősen emelkedtek az üzemeltetési költségek, mivel azok többségében a bérhez kapcsolódóak. A Panteon Kft. a szerződés még hátralévő részében csak a gondnoki tevékenység kapcsán kíván díjmódosítással élni, egyéb költségtételek vonatkozásában nem. A céggel a város nem mellesleg szerződést is hosszabbít 2018. június 30-ig. Döntés született az ügyben is, hogy a Wigand téri orvosi rendelő felújítása miatt 2018. márciusától nyár végéig dr. Soltész Szilvia fogorvos a Szent István tér 18. szám alatti rendelőben, dr. Tusori Magdolna háziorvos pedig a Szent István Házban rendel majd.

 

Együttműködések, pályázatok

Támogatja és jóváhagyja a Szekszárdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum működési feltételeinek biztosítására vonatkozó pályázatát az önkormányzat. Az önrész száztizenkétezer forint. Ugyanekkora összeg egy másik pályázat önrésze is, amelyet szintén biztosít a KEF-nek a város. A képviselők döntése értelmében az önkormányzat hozzájárul a Csapó Dániel középiskola diákjai tanulmányainak sikeres befejezéséhez azáltal, hogy gyakorlati oktatási helyszínt biztosít. Ennek érdekében együttműködési megállapodást köt az iskolával. A Kápolna téren időszakosan területrendezést és zöldterület gondozást végeznének, illetve gondoskodnának a közterület tisztán tartásával összefüggő feladatok elvégzéséről.

Aktuális Szekszárdtemetkezésközgyűlés rendelet