2024.03.28, Csütörtök

Diákok ezrei tanulhatnak jobb körülmények között Tolnában

MTI

2017.12.06. 19:00

Gyermekek ezreinek oktatásához és egészségmegőrzéséhez biztosíthatóak jobb feltételek Tolnában abból a mintegy 9,5 milliárd forintból, amelyet a megye intézményei eddig elnyertek az Emberi Erőforrás Fejlesztés Operatív Program (EFOP) pályázatain - mondta az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár szerdán Dombóváron.

Hirdetés

Schanda Tamás az egyik nyertes intézményben, a Szent Orsolya Iskolaközpontban e témában tartott sajtótájékoztatón kitért arra: a pénzből 18 köznevelési intézmény újulhat meg. A beruházások lehetővé teszik tantermek, szertárak, tornatermek, sportpályák, étkezők rekonstrukcióját, akadálymentesítését, fűtéskorszerűsítését.

A nyertes pályázatoknak köszönhetően jut forrás tanodák működésére, ismeretterjesztő foglakozásokra, szemléletformáló előadások tartására, étkezéshez szükséges eszközök vásárlására, ivókutakra, fűszerkertek létrehozására is - jegyezte meg.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány határozott célja a tudásalapú társadalom megszilárdítása, amelyhez nélkülözhetetlen az oktatásban a fejlett infrastrukturális háttér biztosítása, és az is, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok hatékony segítséget kapjanak tanulási problémáik leküzdéséhez, a bennük lévő tehetség kibontakozásához, képességeik fejlesztéséhez.

Schanda Tamás szólt arról, hogy a közösségépítés jegyében Tolnában 17 szervezetnek a fiatalok, családok, idősek érdekében tett, társadalmi aktivitásukat, közösségi szerepvállalásukat előmozdító együttműködését is segítik.

Emellett Tolna városában információs és szolgáltató központ nyitásával támogatják a nők munkaerőpiaci helyzetének erősítését, Szekszárd és Dombóvár egészségügyi intézményeiben pedig a betegbiztonság növelését célzó infrastrukturális fejlesztések, képzések lesznek - mondta.

Az államtitkár azt mondta, Tolna megye további EFOP-forrásokra számíthat a jövőben, a pályázatok egy részéről ugyanis még nem született döntés. Úgy vélte, a már megítélt és várható támogatások jelentősen hozzájárulnak a térség fejlődéséhez, a versenyképesség javításához.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a támogatások nagy segítséget jelentenek az intézmények megfelelő felszerelésének biztosításához, a helyi közösségek megújításához, erősítéséhez.

A politikus kiemelte a több Tolna megyei tanoda működéséhez megítélt, intézményenkénti mintegy 20-30 millió forintos támogatást és azokat az összegeket, amelyeknek köszönhetően tovább javíthatók mindennapos testnevelésórák feltételei.

Kerényi Zsolt, a Szent Orsolya Iskolaközpont igazgatója közölte, az általa vezetett intézmény tanodai programja 30 millió forint támogatásban részesült. A pénz felhasználásával arra törekednek, hogy a tanodába járó 30 gyermekben megtalálják azokat az adottságokat, kompetenciákat, amelyekre építve azok sikeres, boldog felnőttekké válhatnak.

AktuálispályázatTolna megyeoktatásegészségmegőrzésEFOP