2024.04.23, Kedd

Német Nemzetiségi Hetet tartottak Dombóváron

dombovar.hu

2017.11.28. 12:45

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesületével és a Német Iskolaegylettel közösen idén 19. alkalommal rendezte meg a Német Nemzetiségi Hetet.

Hirdetés

November 11. és 18. között a szervezők számos programot kínáltak, melyek mindegyikén szívesen látták a városban és a környéken élő német nemzetiségűeket, valamint a német nemzetiségi nyelv és kultúra iránt érdeklődőket.

A programsorozat résztvevőit először november 11-én a gunarasi Camping Étterembe várták a hagyományos Szent Márton-napi vacsorára és zenés estre. A libából készített finom ételek elfogyasztása és az újbor megkóstolása után a mulatságon jelenlévők a helyi Männer-Máté Duó muzsikájára ropták a táncot késő éjszakáig.

Két nappal később az időjárás nem fogadta kegyeibe a lámpásolásra készülő gyerekeket és felnőtteket, a szakadatlanul hulló eső miatt ezúttal elmaradt a Német Közösségi Háztól a Tinódi Házig tervezett szokásos lampionos felvonulás. A német nemzetiségi nyelvet tanuló óvodások és az első osztályos diákok azonban nem készültek heteken át hiába a fellépésükre, ugyanis a kulturális intézmény közönséggel zsúfolásig telt színháztermének színpadán tartották meg a játékos-énekes-verses-zenés-táncos bemutatójukat. Másnap újból megtelt a nézőtér, a 2., 3. és 4. évfolyamosok, valamint az Alte Herren Német Nemzetiségi Zenekar gálaműsorán.

November 16-án a Német Közösségi Házban bonyolították le a német nemzetiségi tanulók nyelvi és népismereti versenyét, melyet a József Attila Általános Iskola Markó Virág, Borbáth Rita, Téwald Jázmin, Juhász Barnabás összeállítású csapata nyert meg az Illyés Gyula Gimnázium Nagy Fanni, Fodor Anna, Máté Jázmin, Bozsits Zsófia alkotta együttese előtt. A harmadik helyet a Kaposszekcsői Általános Iskola gárdája szerezte meg, melynek Pfeiffer Bence, Pál Tamara, Icha Róbert és Farkas Viktória volt a tagja. Negyedikként a Belvárosi Általános Iskola négyfős társasága - Banai Lili, Horváth Fanni, László Kinga, Vida Liliána - végzett.

November 17-én a Német Közösségi Házban sváb táncházban tanultak új koreográfiákat a helyi diákok.

A Német Nemzetiségi Hét zárásaként november 18-án - az elmúlt évhez hasonlóan - a budapesti Keil Ernő Fúvószenei Egyesület Fesztiválzenekarának „A muzsika nem ismer határokat” című koncertjén a Tinódi Házban szórakoztak a város lakói és a környékbeliek, akiket a rendezők szeretetvendégségben is részesítettek.

Aktuális DombóvárNémet Nemzetiségi HétNémet Nemzetiségűek Egyesülete