2024.04.19, Péntek

Az Alkotó Energia program keretében hirdetett pályázatot a Paksi Atomerőmű

www.teol.hu

2017.11.11. 08:00

Másodízben hirdetett pályázatot kreatív bútorátalakítóknak, hobbi tárgykészítőknek a Paksi Atomerőmű. December végéig várják a pályamunkákat az Alkotó Energia program keretében.

Hirdetés

Idén már két korosztályban négy kategóriában lehet nevezni, így megduplázódott a nyeremények száma is. Két korosztályban összesen 72 fődíj és 150 egyéb díj odaítéléséről dönt a zsűri.

Paks December végéig várják a pályamunkákat a Paksi Atomerőmű Alkotó Energia programjában. A tavalyi hárommal szemben idén négy kategóriában lehet nevezni. Még a szervezők számára is óriási meglepetés volt a tavalyi pályázatra beérkezett 1839 darab pályamű. Ahogy a program szervezője, Iványi Krisztina operatív kommunikációs vezető elmondta, nagy örömmel veszik azt is, hogy egy hatalmas közösség jött létre a pályázat nyomán, az Alkotó Energiának a Facebook közösségi oldalon 12 ezer követője van.

A tavaly ősszel indult pályázatból egy igen komplex projekt lett. Év végén jótékonysági akciót szerveztek, a legjobb pályamunkákból exkluzív albumot készítettek, aminek óriási sikere lett. Egy nyári alkotótábort is rendeztek, ahol több mint 500 jelentkezőből választották ki a 30 szerencsés résztvevőt. A bútoralkotók munkáiról készült fotók díszítik az atomerőmű jövő évi asztali és lakossági tájékoztató naptárát.

Mindeközben október eleje óta zajlik a második pályázat a tavalyitól némileg eltérő feltételekkel, mert a tapasztalatok birtokában több módosítás is történt. Idén három helyett négy kategóriát alakítottak ki. Két klasszikus, bútoralkotós, festős, tárgykészítős mellé társult egy, amelyben hulladék és maradék anyagok újrahasznosításával készült lakberendezési használati tárgyakkal és gyermekjátékokkal lehet nevezni, valamint a DIY (Do It Yourself!, azaz Csináld magad!) dekorációk és ajándéktárgyak kategóriája. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. célja az országos pályázattal, hogy elősegítse és népszerűsítse a meglévő értékek megőrzését, ezzel pedig a környezettudatosságot és a potenciális hulladék mennyiségének csökkentését.

Iványi Krisztina kiemelte, hogy ez évtől lehetővé tették, hogy junior alkotók külön pályázzanak, ezért megduplázták a díjak számát is. Két korosztályban, négy kategóriában 72 fődíj és 150 egyéb odaítéléséről dönt a zsűri. Egy alkotó minden kategóriában nevezhet, de csak egy pályaművel, ami kedvező a sokoldalú alkotók számára.

 

Bővítik a zsűrit és a programokat

Mivel az öttagú zsűrinek már a múlt évben is sok feladatot jelentett az értékelés, két fővel a bíráló bizottság létszáma is nőtt.

– Azzal, hogy két férfi társul a hölgyekhez, szeretnénk mutatni, hogy az urakat is várjuk, még ha most el is hódítottuk a barkácsolás szenvedélyét tőlük – mondta Iványi Krisztina szervező. Hozzáfűzte: az új zsűritagok ráadásul a társaiktól eltérő, modern irányzatot képviselnek a bútoralkotásban, így más szemlélet is helyet kap.

Jövőre is lesz Alkotó Energia tábor, várhatóan kezdő és haladó bútoralkotók számára. Készítenek albumot is a legkiválóbb pályamunkákból.

Iványi Krisztina, a program megálmodója egy jelentősebb esemény, egy expo vagy giga workshop szervezését is tervezi Pakson azzal a nem titkolt céllal, hogy a város a DIY egyik magyarországi bázisává váljon.

Aktuális PaksAlkotó Energia program