2023.09.30, Szombat

Pécsi Törvényszék: jogerős a Paks 2 beruházás környezetvédelmi engedélye

MTI

2017.10.26. 18:34

Jogerőre emelkedett a Paks 2 beruházás környezetvédelmi engedélye.

Hirdetés

A tájékoztatás felidézte, hogy az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2014 decemberében nyújtotta be a beruházás környezetvédelmi engedélye iránti kérelmét, amelyet az első fokon eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal tavaly szeptember 29-én kiadott.     

Fellebbezés miatt másodfokon a Pest Megyei Kormányhivatal járt el, amely az elsőfokú határozatot helybenhagyva kiadta a környezetvédelmi engedélyt - írták.     

A tájékoztató felhívta a figyelmet arra, hogy a határozat felülvizsgálatát kizárólag az elsőfokú határozatot hozó Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatalánál lehetett előterjeszteni, a határozat közlésétől számított 30 napon belül.     

A "jogi képviselővel eljáró" Greenpeace Magyarország Egyesület és az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület a másodfokú határozat elleni keresetlevelét - a törvényi rendelkezés és a határozatban szereplő tájékoztatás ellenére - tévesen a másodfokú hatóságnál nyújtotta be.     

Emiatt a keresetlevél 30 napon túl érkezett meg az elsőfokú hatósághoz - hangsúlyozta a bíróság. A késés miatt a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasította, tárgyalást nem tartott az ügyben.  

A közigazgatási és munkaügyi bíróság végzését a Pécsi Törvényszék másodfokon helybenhagyta, így az 2017. október 5-én jogerőre emelkedett - áll az összegzésben.     

A bíróság a jogerős végzésében megállapította, hogy a keresetlevél helytelen címre való küldése a felperesek önhibájának tekintendő tévedés volt, ezért az ebből eredő határidő mulasztás nem orvosolható.

 

Aktuálisberuházáspaks 2környezetvédelmi engedélyPécsi Törvényszék PécsBaranya Megyei Kormányhivatal