2024.03.19, Kedd

Oltári kirándulóhely: Élő barokk csoda Bikácson

www.eletforma.hu

2017.10.24. 13:58

Egy igazi, történelmi és egyházi kincsre lelsz, ha a Székesfehérvárt Szekszárddal összekötő, 63-as úton a mezőföldi Bikácsra érsz. A ma már alig ötszáz lelket számláló település közepén áll a kis barokk evangélikus templom. Mindössze három ilyen található Magyarországon. Látni és megszeretni egy pillanatműve volt. Nemcsak a múlt köszöntött ránk, éreztük, hogy egy igazi kis közösség érzi otthonának e falakat.

Hirdetés

– A gyönyörű kis evangélikus templom közvetlenül a Türelmi Rendelet után, 1785-86 közt épült. Kezdetben a gyüleket csak a templomra, illetve a haranglábra kapott engedélyt – kezdi a bemutatást a Bikácsi Nőegylet elnöke.

 

Bikács, barokk evangélikus templom, Kép: László Márta

 

Elegáns kis réztábla adja hírül a templom rokokós főbejáratán, hogy mely telefonszámon lehet érdeklődni az idegenvezetésről. Konczné Kasos Erika unokájával azonnal jött a nagy kulccsal, és lelkesen mutatta meg a templom kivételes kincseit.

 

Kép: László Márta

 

A Bikácsi Nőegylet elnökének elmondása szerint mindössze három ilyen evangélikus templom épült Magyarországon. Katolikus behatásról árulkodik a szószékoltár fölötti, szinte egyedülálló baldachinos megoldás.

 

A baldahinos oltár, Kép: László Márta

 

– Az oltárfestményt feltehetően a hívek nem megrendelték, hanem vásárolták. Az idő azonban annyira megviselte, hogy a vászon már olyan volt, mint a szita, ezért a közelmúltban restaurálták. A kép kertetére azonban már nem jutott pénz – sajnálkozott Konczné Kasos Erika.

 

A restaurált oltárkép, Kép: László Márta

 

A faoszlopos karzatok mellvédjének fa tábláit az ótestamentumból és Jézus életőből vett jelenetek díszítik, stílusuk azonban eltérő. Ennek oka a templom későbbi, XIX. századi bővítése.

 

Fetett mellvéd, részlet, Kép: László Márta

 

A korábbi újszövetségi karzatképek rokokós hangulatúak, a XIX. századiak népies, naiv alkotások. A templom ugyancsk rokokós levéldíszes kapuját a nagydorogi református templom kapujának mestere készítette. A faragott kapuszárnyak a XVIII. század végéről származnak. Úgynevezett cibóriumos szószékoltára egyedülálló a hazai egyházi épíszettörténetben. A bővítéskor kapott orgonát is a templom. Az építés 1829-es évszáma a karzat boltívén látható.

 

De jó volna, ha hallgathatnánk…! Kép: László Márta

 

– Sajnos a hangszer nem működik. A II. világháború idején ellopták a sípok egy részét. Legalább 4 és félmillió forint kellene a felújításhoz, de a kicsi közösség ennyi pénzt nem tud előteremteni, pedig megérné! Nagyszerű az akusztika! Több koncertet is rendeztek már itt. A templom él, kéthetente tartanak istentiszteletet, hamarosan konfirmál egy kislány, és rövidesen újra esküvőt is tartanak, amikor az evangélikus szokás szerint csak hófehér virágok díszítik az oltárt – meséli lekesen a Nőegylet elnöke, akit a faluban mindenki Erika néninek szólít.

– A jó hír az, hogy rövidesen felújítják a templom két harangját. A Nőegyletnek ebben is rengeteg munkája van. A legutóbbi viharban kidőlt egy csomó öreg fa a temetőnél. A sírok védelmének érdekeben kivágatták, majd felvágatták és eladták tüzifának. A bevétellel pedig már majdnem összegyűlt a renováláshoz szükséges összeg – újságolta boldogan Erika néni.

Aki teheti, látogassan el Bikácsra, és segítse a közösséget, hogy megőrizhessék nekünk is a hazai egyházépítészet egyik legbecsesebb darabját!

 

Galéria

AktuálisturizmusMezőföldbarokkBikácsegyházi építészetevangélikus templomműemlék