2024.04.19, Péntek

Lovas polgárőrség alakult Pakson

www.paksihirnok.hu

2017.10.02. 19:50

A csámpai Fenyves Lovastanyán tartották a felkészítést és vizsgát.

Hirdetés

Átlagon felülinek értékelte a paksi polgárőrség újonnan alakult lovas tagozata tagjainak gyakorlati teljesítményét Nádai Nagy Péter lovastréner. Előbb csapatmozgási feladatokat tanultak a lovasok, majd egy életszerű feladatokból összeállított akadálypályát kellett teljesíteniük.

Nemcsak a lovasok, hanem a lovak is vizsgáztak, mégpedig nem is akármilyen körülmények között, hogy mást ne mondjunk: láncfűrészes fatolvaj támadását, búcsúi forgatagot és egy sor szokatlan hang- és egyéb hatást kellett nyugodtan elviselniük.

Az OPSZ Lovas Tagozat elnökségének lovasok és lovak kiképzéséért felelős tagja mellett Pénzes Gábor lovasedző, katonai hagyományőrző huszár alezredes dolgozott a jelentkezőkkel, akik szinte kizárólag a western stílust képviselik. – Magyarországon elveszni látszik a hagyományos használati lovaglás, de, ha vissza akarjuk hozni, akkor azt legegyszerűbben a western lovaglás módszerével tehetnénk meg – fogalmazott a nap végén. A gyakorlati mellett elméleti felkészültségükről is számot kellett adniuk a jelentkezőknek.

A Paksi Polgárőr Egyesület új csoportjának tíz tagja van, a többség a Fenyves Lovastanya, illetve az itt működő Csámpai Lovassport Egyesület lovasa. Ledneczki László tulajdonos, az egyesület vezetőségi tagja azt mondta, az erdőt járva rengeteg szemetet látnak, ami mellett nem szeretnének „szó nélkül elmenni”, többször szerveztek szemétgyűjtő akciót, a polgárőrséghez való csatlakozással pedig a megelőzésben tudnak szerepet vállalni. – A másik ok, hogy a várostól évről-évre kapunk az egyesület működéséhez támogatást, mi is szeretnénk tenni a helyi közösségért, úgy gondoltuk, ez kézenfekvő segítség – fogalmazott.

Szénási Lajos, a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének lovas koordinátora azt mondta a most csatlakozó tíz lovas polgárőrrel negyvenkettőre nőtt a megyében e speciális feladatot ellátó civilek száma. Hozzátette, elsősorban külterületen végeznek szolgálatot, de rendezvények biztosításában is részt vesznek, sőt arra is volt példa, hogy eltűnt személy felkutatásában vállaltak már szerepet. Hozzátette, a tapasztalat az, hogy a puszta jelenlétük is visszatartó erővel hat.

Nemcsak a megyében, hanem országos szinten is nő a lovas polgárőrök száma, ma már közel ezren teljesítenek szolgálatot országszerte.

 

Forrás: www.paksihirnok.hu

Aktuálisvizsgalovas polgárőrcsámpai Fenyves Lovastanya