2023.12.05, Kedd

Szarvasbőgéstúrák indulnak a Gemencen

hirado.hu/Gemenc Zrt.

2017.08.24. 08:03

Már bőgnek a gímszarvasok a Gemenci erdőben. Ilyenkor korlátozottan látogatható a terület, de a Gemenc Zrt. által szervezett túrákon bárki megtapasztalhatja a bikák hangjától zengő ártéri erdő különleges hangulatát

Hirdetés

A szürkületben kezdődő és késő este befejeződő események résztvevői szakvezetők segítségével lehetnek fültanúi az érdekes jelenségnek.

Az erdőgazdaság részletes programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja mindazokat, akiket a szarvasok nászát hirdető gímszarvasbikák különleges bőgése érdekel. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről, valamint Gemenc északi kapujából, a Keselyűsi Fogadóépülettől délután öt órakor indulnak a túrák – írják közleményükben.

A kalandra vágyók először egy „Gímvallatás” elnevezésű programon hullajtottagancs- és bőgőkürt-bemutatón vesznek részt, majd Mosonyi Szabolcs „A gemenci szarvasok” című természetfilmjét tekintik meg. Ezt követően 18 órakor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan a túrázók 21 óra körül érkeznek vissza a kiinduló állomásra.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján szeptember 2-án külön gyermekeknek szánt túrát szerveznek az erdei vasút egyik megállójánál Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket. A gímszarvasbikák szerelmes hangjától zengő erdőt nemcsak a Gemenci Erdei Vasúttal lehet megközelíteni, hanem az erdőgazdaság lovasfogataival is – írják a közleményben.

A közlemény szerint szeptember 1-jén borkóstolóval egybekötött vacsorán tapasztalhatják meg a résztvevők a gemenci vad és a szekszárdi szőlőtő termésének csodálatos összhangját. Ez a program itt is „Gímvallatással” kezdődik 17:00 órakor, majd a vacsora után 18:30-kor indulnak a fogatok az erdőbe és 21 órakor térnek vissza.

A program szervezői a lovasfogatokra csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat.

 

Forrás: hirado.hu/Gemenc Zrt.

Aktuálisgemenctúracsaládi programok2017gímszarvasbika