2024.04.16, Kedd

Mérséklődhet a tolnai szennyvíztelepi szaghatás

tolna.hu

2017.06.12. 10:27

Az utóbbi időben Tolna jelentős részében ismét igen zavaróvá vált a szennyvíztelepi szag. Az ERÖV a probléma orvoslására több intézkedést is tett, illetve tesz – olvasható Tolna város honlapján.

Hirdetés

A közeljövőben mérséklődhet a tolnai szennyvíztelepi szaghatás – derült ki a tolnai képviselő-testület legutóbbi ülésén. Tolnán évtizedeken át problémát jelentett a szennyvíztelepi szag. 2014 őszén adták át a több mint kétmilliárd forintos beruházással korszerűsített telepet. Szakemberek és laikusok is abban bíztak, hogy ez a fejlesztés orvosolja a problémát.

Egy darabig meg is szűnt a bűzhatás, de az utóbbi időben a város jelentős részében ismét igen zavaróvá vált a szag, amely más, mint a korábbi, de legalább olyan kellemetlen. A legutóbbi testületi ülésen a tolnai szennyvíztelepet is üzemeltető ERÖV Zrt. beszámolója kapcsán került napirendre a telep ügye is. Artim Andrásné, a cég vezérigazgatója elmondta: probléma, hogy a telep nemcsak Tolnát látja el, hanem például Dunaszentgyörgyöt, Gerjent is. Mire a hosszú csővezetéken a kívánatosnál jóval hosszabb idő alatt a telepre ér a szennyvíz, rendkívül magas lesz a kén-hidrogén koncentrációja, ami az ammónia lebomlását is gátolja.

Mindez rongálja is a csőhálózat és a telep berendezéseit. Mint mondta, valamekkora bűzhatás minden szennyvíztelepen van, de Tolnán az sem szerencsés, hogy a létesítmény a városhoz közel fekszik, és a szél legtöbbször a település felé viszi a szagot. Az ERÖV a probléma orvoslására több intézkedést is tett, illetve tesz: a korábbinál gyakrabban szállítják el a keletkező szennyvíziszapot, illetve június végéig a vezeték távolabbi szakaszaiba levegőztető szerkezetet szerelnek be.

Ezáltal csökkenni fog a kén-hidrogén és az ammónia koncentráció. A vezérigazgató képviselői kérdésre közölte: meg fogják találni a végleges megoldást, de annak anyagi feltételei is lesznek, szükség lesz egyeztetésekre.

 

Forrás: tolna.hu, Steinbach Zsolt

AktuálisTolnakörnyezetszennyvíztelepszaghatás