2024.06.23, Vasárnap

Nagyaranyérmes lett a Márton és Lányai Málna Pálinkája

mti, Destillata

2017.03.25. 15:23

Szép magyar végeredménnyel zárult a 2017-es, ausztriai Destillata nemzetközi párlatverseny, ahol 12 ország 119 főzdéje összesen 1054 mintával nevezett, hazánkat 17 pálinkaház, illetve magánfőzde képviselte. Idén a wattensi Swarovski Kristálymúzeum adott otthont a március 17-i díjátadó gálának, ahol a magyar főzdék 116 érmet szereztek, és az országok szerinti összesítésben a harmadik helyet érték el Ausztria és Németország mögött.

A Nemzetgyőztes 20 éremmel az Agárdi Pálinkafőzde lett. A hazai főzdék március 22-én díjátadó fogadás keretében, a Duna Palotában vehették át az érmeket Zsigó Róbert földművelésügyi államtitkártól, Elisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövet asszonytól, és Wolfgang Lukas Destillata- igazgatótól.

A Destillata nemzetközi párlatverseny huszonhat éve indult Ausztriában, Magyarország közel másfél évtizede képviselteti magát az eseményen, s a hazai pálinkafőzdék minden évben szép eredményeket érnek el a 100%-ban gyümölcsből készülő párlatok különböző kategóriáiban. Az év elején beküldött tételeket nemzetközi szakmai zsűri értékeli, s a bírák összetétele szinte minden évben változik.
A Destillata kóstoló zsűritagjai mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek minőségorientált és független munkáját kóstolótréningek és továbbképzések biztosítják. A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, tehát az összbenyomás. A nevezési időszak január végéig tart, februárban a beküldött tételeket végigkóstolja a zsűri, és márciusban, nagyszabású gála keretében hirdetnek eredményt. A nemzetközi szakmai zsűri összetétele szinte minden évben változik.

Wolfgang Lukas ügyvezető igazgató elmondta: a Destillata idei versenyére 12 ország 119 főzdéje nevezett, mintegy 1054 mintával. Magyarországról 17 főzdéje összesen 116 érmet szerzett. (Összesen 5 nagyaranyat, 19 aranyat, 48 ezüstöt és 48 bronzérmet.)

A legsikeresebb az Agárdi Pálinkafőzde lett – összesen 20 éremmel -, és ezzel “nemzetgyőztessé” is vált. Magyarország öt nagyarany érmes terméke: az Agárdi Pálinkafőzde Sörpárlata és a Tokaji Sárgamuskotály Törkölypálinkája, a Vitalis Kft Márton és Lányai Málna Pálinkája, Molnár János magánfőző Áfonyalikőrje, Pucsok Sándor magánfőző Alma Pinovája.

A nemzetközi eredmények alapján Ausztria (304 éremmel) végzett az első helyen, a második (189 éremmel) Németország, harmadik pedig hazánk lett (116 éremmel).

A díjátadón Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára köszöntötte a vendégeket. Beszédében kiemelte: az uniós eredetvédelem a pálinka és a törkölypálinka kizárólagos névhasználatán kívül számos termék esetében a földrajzi megjelölés védelmét is biztosítja, emellett a pálinka ma már hungarikumok közé is bekerült.

Az államtitkár az MTI-nek azt nyilatkozta: Magyarországon 2016-ban a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinka mennyisége mintegy 965 ezer hektoliterfok volt, 6 százalékkal több mint 2015-ben. Csökkent viszont a bérfőzött párlat 4 millió 757 ezer hektoliterfokról 4 millió 362 ezer hektoliterfokra. Ausztria magyarországi nagykövete, Elisabeth Ellison-Kramer gratulált a hazai főzdéknek a nagyon szép eredményekhez az idei erős mezőnyben.

Aktuálisdíjátadáspálinka2017Destillatanemzetközi verseny