2024.04.25, Csütörtök

Megszűnik több közigazgatási illeték és díj

Tolna Megyei Kormányhivatal

2017.03.23. 14:04

2017. március 22-én dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott sajtótájékoztatót tartott az egyes hatósági eljárások illetékének és igazgatási szolgáltatási díjának megszüntetéséről.

Hirdetés

Az állami rezsicsökkentés második üteme alapján csütörtöki hatállyal húsz olyan eljárási illeték és igazgatási szolgáltatási díj szűnik meg, amely az állampolgárok és vállalkozások széles körét terhelte.

A megszűnő terhekből 15 a magánszemélyeket, 5 a vállalkozásokat érinti. Díjmentessé válik egyebek mellett a 65 év fölötti állampolgárok útlevelének kiváltása, az elektronikus nem hiteles tulajdoni lap évenkénti kétszeri lekérdezése, az anyakönyvi kivonat kiállítása és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igényléséhez szükséges igazolás. A vállalkozásoknak ezután ingyenes lesz a cégalapítás és az alapítással kapcsolatos egyéb költségek, ami a kis- és középvállalkozásokat érinti kedvezően.

Az állami rezsicsökkentés második fordulója összesen 14 milliárd forint megtakarítást jelent az állampolgárok és vállalkozások számára. A tavalyi 12 milliárd forint után most újabb 2 milliárd forint, 1,5 milliárd a vállalkozások, közel félmilliárd forint  a magánszemélyek zsebében marad.

AktuálisTolna Megyei Kormányhivatal2017közigazgatási illetékigazgatási szolgáltatási díj