2024.06.22, Szombat

Országszerte zártan kell tartani a baromfikat

Tolna Megyei Kormányhivatal

2017.02.03. 10:00

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos az ország teljes területére elrendelte a baromfik zártan tartását. Az intézkedést az indokolta, hogy már 11 megyében és Budapesten összesen 83 vadmadárban mutatta ki a NÉBIH laboratóriuma a madárinfluenza vírusát, valamint, hogy két hete – valószínűsíthetően vadmadártól eredő fertőződés miatt – Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megjelent a betegség. Az előírás célja, hogy tovább csökkenjen az állományok vadon élő madarakkal történő érintkezésének lehetősége.

Január 27-től hatályos 1/2017. számú országos főállatorvosi határozat – a korábbi intézkedések kiegészítéseképpen – előírja, hogy az ország területén valamennyi baromfit csak zártan lehet tartani. Amennyiben ez nem megoldható, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni. A madárhálóval lefedett résznek, amelyre a baromfi kiengedhető, legalább az állattartó épület alapterületével megegyező nagyságúnak kell lennie.

 

A járvány kezdete óta hazánkban mintegy 3 millió baromfit kellett ártalmatlanítani, az ebből származó közvetlen kár körülbelül 3,5 milliárd forintra tehető. Az állategészségügyi hatóság haladéktalanul megtesz minden szükséges intézkedést.

 

Továbbra is kulcsfontosságú, hogy az állattartók szigorúan betartsák az általános járványvédelmi szabályokat, és jelezzék az állatorvosuknak vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen betegségre utaló tünetet észlelnek.


A Tolna megyei állategészségügyi hatóság elérhetőségei:
http://www.kormanyhivatal.hu/hu/tolna/szervezeti-egysegek/elelmiszerlanc-biztonsagi-es-foldhivatali-foosztaly
http://www.kormanyhivatal.hu/hu/tolna/hirdetmenyek/bonyhadi-jarasi-hivatal-elelmiszerlanc-biztonsagi-es-allategeszsegugyi-osztaly 
http://www.kormanyhivatal.hu/hu/tolna/hirdetmenyek/tamasi-jarasi-hivatal-elelmiszerlanc-biztonsagi-es-allategeszsegugyi-osztaly 
 

AktuálisTolna Megyei Kormányhivatalmadárinfluenzabaromfi