2024.04.16, Kedd

Tolna megyében is életbe lépett a húsztonnás súlykorlátozás

mti

2017.01.06. 09:36

Január 1-től húsztonnás súlykorlátozást vezettek be az országos főúthálózat több szakaszára - közölte csütörtökön a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Hirdetés

A korlátozás Tolna megye mellett Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Baranya és Vas megye egyes részein is érvénybe lépett. Az érintett útszakaszokra "20 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsival behajtani tilos", valamint "kivéve áruszállítás" ábrázoló jelzőtáblákat helyeztek ki.

A közlemény szerint a szabályozás bevezetésére azért volt szükség, mert lakossági, országgyűlési képviselői és ombudsmani bejelentések érkeztek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez arról, hogy az új útdíj-rendszer bevezetése óta megnőtt a főúti szakaszokon a teherforgalom és ezáltal környezetterhelés.

A beérkező panaszok ügyében a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel közösen vizsgálatot indított és megállapította, hogy a teherforgalmat a főutakról a gyorsforgalmi hálózatra úgy tudják a leghatékonyabban átterelni, ha az egyes főúti szakaszokon forgalomkorlátozást vezetnek be. A korlátozás bevezetését a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ javasolta az NFM-nek és azt a tárca elfogadta - ismertették.

Az érintett településeken működő vállalkozások számára a tilalom hatálya alá eső, a tiltott szakaszokat nem áruszállításra használó teherjárművek közlekedéséhez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságai éves behajtási engedélyt adnak majd ki. A behajtási engedély kiadásához az illetékes megyei igazgatóság címére kell az igényt elküldeni, amelyben fel kell tüntetni az igénylő személy azonosságát, a telephely címét, a jármű típusát és a tömegét.

A korlátozásról további információ a www.kozut.hu honlapon olvasható.

AktuálisTolna megyesúlykorlátozásországos főúthálózat20 tonna