2024.03.19, Kedd
Bátán ülésezett a Tolna Megyei Védelmi Bizottság

Bátán ülésezett a Tolna Megyei Védelmi Bizottság

tolna.katasztrofavedelem.hu

2016.12.05. 11:22

Az éves második soros ülésén a megyei védelmi bizottság többek között elfogadta a 2016. évi beszámolót, valamint tájékoztatást kaptak a jelenlévők a honvédelmi feladatokról és a rendkívüli téli időjárási helyzetre való felkészülési feladatokról is.

Hirdetés

Éves második soros ülését tartotta a Tolna Megyei Védelmi Bizottság november 29-én. Az ülést megelőzően a bizottság tagjai a Mecsek Autópálya Üzemeltető Zrt. bátaszéki mérnökségén szakmai látogatáson vettek részt, ahol tájékozódhattak a téli időjárásra való felkészültségről, megismerhették a mérnökség működését. A vendégeket a koncessziós társaság részéről Szemeti Gábor cégvezető köszöntötte. Tájékoztatójában bemutatta a társaság működését, elmondta, hogy az üzemmérnökséghez 80 km közút tartozik 4 gyorsforgalmi alagúttal és 9 völgyhíddal, melyek kiemelt fontosságúak. Az elmúlt években a téli üzemeltetés során az autópályakezelő feladatait maradéktalanul ellátta. A szakmai program során bemutatásra kerültek a rendelkezésre álló, téli időjárás esetén bevethető speciális gépek, valamint a mérnökség diszpécser központja is.

A Tolna Megyei Védelmi Bizottság ülésének Báta település adott otthont. A bizottság megtárgyalta és elfogadta a 2016. évi beszámolót, módosításra került a Szervezeti és Működési Szabályzat. Honvédelmi témában a Befogadó Nemzeti Támogatás aktuális területi védelmi igazgatási feladatairól, a honvédelmi létfontosságú rendszerek védelméről, az önkéntes tartalékos rendszer aktuális helyzetéről, valamint a szerződéses állomány toborzásának helyzetéről kaptak a jelenlévők részletes információt.

A rendkívüli téli időjárási helyzetre való felkészülési feladatokról, az eseménykezelésbe bevonható erők és eszközök felkészítettségéről a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat, a megyei tiszti főorvos mellett a Tolna megyében közutat kezelők tájékoztattak. Katasztrófavédelmi terület tekintetében a bizottság elnökhelyettese, dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató tájékoztatta a jelenlévőket a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság 2016. évben végrehajtott feladatairól, a 2016. évi katasztrófavédelmi műveletekről, a kritikus infrastruktúra védelem és információbiztonság hatósági feladatairól, a Seveso III. bevezetésével kapcsolatos hatósági feladatokról. Aktuális témaként került a napirendi pontok közé a járványügyi helyzet értékelése, valamint tájékoztató a várható humán- és állategészségügyi járványok kialakulásáról. Volent Gábor, az MVM Paksi Atomerőmű biztonsági igazgatója az atomerőmű és a védelmi bizottság aktuális feladatairól tájékoztatta a bizottságot. A bizottság valamennyi előterjesztést és tájékoztatót egyhangúlag elfogadta.

AktuálishonvédelemBátaTolna Megyei Védelmi Bizottságrendkívüli téli időjárás