2024.04.24, Szerda

Megújultak az első világháborús emlékhelyek Tolnában

mti

2016.11.11. 11:59

Nyolc első világháborús emlékművet újítottak fel a meglévő hatvanból Tolna megyei önkormányzatok, a centenáriumi emlékbizottság támogatásával.

Hirdetés

Helyreállították a szekszárdi és a dombóvári szoborkompozíciót is. Az emlékbizottság a megye két legnagyobb városa mellett Bátaszéken, Bogyiszlón, Bonyhádon, Hőgyészen, Iregszemcsén és Sióagárdon négyszázezer és kétmillió forint közötti összeggel járult hozzá a rekonstrukcióhoz, és több településen helyi forrásból is kiegészítették a támogatást. A bonyhádi önkormányzat a városhoz tartozó Majoson álló emlékmű helyreállítására újabb pályázatot készít elő.

 

Az 1917-ben hozott, a hősök emlékének megörökítését előíró törvény értelmében Tolna megye 59 településén hatvan emlékhelyet állítottak - mondta Kaczián János, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület tiszteletbeli elnöke. Egy 1935-ben készült felmérés szerint 26 szobrot, 22 emléktáblát és 12 oszlopot állítottak az elesettekre emlékezve. Több községben később a második világháborúban elesettek nevét is ezeken tüntették fel.

 

A Bátaapátiban, Medinán, Sárszentlőrincen, Iregszemcsén, Sióagárdon például turulmadarat ábrázoló, másutt, így Decsen, Kajdacson, Nagydorogon, Tengelicen emberalakos emlékművek a helyi közösségeknek köszönhetően ma is jó állapotban vannak - tette hozzá.


A nemrég helyreállított szekszárdi Bajtársak című kompozíciót Orbán Antal (1887-1940) szobrász készítette. A kétalakos bronzöntvényszobor talapzatára 414 elesett katona van felvésve; az emlékművet Szatmári Juhos László szekszárdi szobrászművész restaurálta idén.

 

A tolnai megyeszékhelyen helyreállították az alsóváros temetőben lévő sírkertet is, ahol hatvan sírkereszt emlékeztet az elesett katonákra. A hely érdekessége, hogy az ott álló emlékoszlopra olyan elhunyt szerb és olasz katonák nevét is felvésték, akiknek közül volt Szekszárdhoz, például hadifogolyként ott haltak meg - mondta Kaczián János.

Aktuálisszoborelső világháborús emlékhelycentenáriumi emlékbizottságemlékmű