2024.04.20, Szombat

Nagyon nem hiányzik több eső a szőlősgazdáknak

agromonitor.hu

2016.09.06. 09:56

Botritisz, darazsak, rothadás - nem könnyű az idei szüret a szekszárdi és tolnai borvidéken.

Hirdetés

A korai fajták többségén sajnos látszik az év minden nyűge: az elhúzódó virágzás, a sok eső miatti betegségek, és sok helyen a permetezések ellenére is rothad a szőlő. Ennek ellenére mégis jó minőségben reménykedhet, aki hozzáértéssel gondozta szőlőjét.

 

- Jelenleg 14-15-ös a cukorfok, sok a darázs és a rothadás a szőlőben – mondta dr. Gabi Géza, a megyei kormányhivatal növényvédelmi szakembere az agromonitor.hu-nak. A repedésre és rothadásra érzékeny fajták bogyói fokozott veszélyben vannak.

- Elsősorban a Szőlőskertek királynője, a Leányka, a Rizlingszilváni, a Kékoportó és a Kadarka bogyói repedtek fel, és az amúgy már cukros fürtökön a botritisz robbanásszerűen terjedhet. Helyi termelők a napokban próbamérések során a Rizlingszilvánit 15 mustfokosra mérték a Szekszárdhoz tartozó Kerékhegyen. A kékszőlők nagyrésze elérte a 14-15 mustfokot. Az alacsony cukorfok és a magas savtartalom miatt még várni kellene az első szedéssel. Aki megteheti, az nyilván ezt is teszi – tette hozzá.

 

A tegnapi sok eső sajnos inkább csak rontott a helyzeten, némi vigaszt jelenthet, hogy szerdától napos, csapadékmentes, napközben 27-30 Celsius fokos idő várható.

 

Az elhúzódó virágzás azt eredményezte, hogy a fürtön belül eltérő érettségű szem. Az érő szőlőben nagy számban előfordulnak bogyósérülések, a kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek és a hangyák. A bogyók károsítása a meleg időjárásban, az egyre édesebb szőlőn jelentős lehet. A szőlőtőkék közé kihelyezett darázscsapdával csökkenthető a kár mértéke.

Minden borvidék maga határozta meg a szüret kezdetének időpontját, a szekszárdi hegyközségnél elmondták, az oltalom alatt álló eredet-megjelölésű borokhoz a fehér szőlőt legkorábban augusztus 10-től, a kéket 15-től lehet szedni.

Aktuálisszőlőszüret