2024.04.26, Péntek

A megújulókat választanák a fiatalok

Energia Klub

2016.09.01. 13:59

Az évezredekig sugározó atomhulladék, az orosz atomerőmű és korrupt politikusok helyett inkább nap- és szélenergiát szeretnének a fiatalok a jövőben - legalábbis az a 300, akit az Energiaklub az EFOTT-on kérdezett.

Hirdetés

A felmérés eredménye szerint a fiatalok véleménye egységes, ha arról van szó, hogy milyen energetikai jövőt képzelnek el Magyarország számára: tízből nyolcan a napenergiát, heten pedig a szélenergiát jelölték meg a jövőben kívánatos energiaforrásként országunk számára. Ezzel szemben csupán a válaszadók 16%-a szerint kellene az atomenergiát használnunk a jövőben.

 

 

A megkérdezett fiatalok több mint 90%-a aggályokat fogalmazott meg az új paksi atomerőmű építésével kapcsolatban. Ezek közül a leggyakrabban, a válaszadók 55%-a által említett kétség, hogy a keletkező radioaktív hulladék többszázezer évig sugárzó marad, amelynek biztonságos, hosszú távú tárolása sehol a világon nem megoldott. A válaszadók felét aggasztja az Oroszországtól való függőség, kb. egyharmaduk pedig a Duna vízminősége és élővilága, a magas korrupciós kockázat, és a beruházás drágasága miatt aggódik. 

 

 

A fiataloknak arról is határozott véleménye van, hogy az általuk preferált megújuló energiaforrások miért nem tudnak jobban terjedni Magyarországon:  tízből hárman vélekednek úgy, hogy mesterségesen akadályozták a megújulók térnyerését, amíg a kormányhoz közeli körök kiépítik a saját megújulós cégeiket. Ugyanennyien említették meg, hogy szerintük komoly problémát jelent a kiszámíthatatlan szabályozási környezet, mivel így a beruházók inkább biztonságosabb országokban ruháznak be. A megkérdezettek negyede szerint az a baj, hogy túl sok kenőpénzt kell fizetni, mire egy beruházás megvalósulhat. Körülbelül ugyanennyien vélekednek úgy, hogy túl hosszú és bonyolult az engedélyeztetési folyamat. 

 

 

A megkérdezett fiatalok 94%-a szerint a döntéshozók elsősorban saját és ismerőseik érdekeit képviselik a társadalom érdekei helyett. 

 

Az adatfelvétel az EFOTT fesztiválon, Velencén készült 2016. júliusában. A kérdőíveket összesen 300, átlagosan 23 éves fiatal töltötte ki. A válaszadók 46%-a nő, 54%-a férfi volt. 

 

A felmérést az Energiaklub a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott, „Countering State Capture by Strengthening Civil Discussions about the Hungarian Energy Sector” elnevezésű projektje keretében készítette. 

Aktuálismegújuló energiapaks 2közvéleménykutatás