2024.04.19, Péntek

Megfelelő a vízminőség a megye természetes vizein

2016.07.28. 10:25

Csak a kijelölt helyeken fürödjenek!

Hirdetés

Tolna megyében 2016-ban a Fadd-Dombori Holt-Duna ágon, valamint Szálkán a víztározó tóban jelölt ki a Szekszárdi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya természetes fürdőhelyet. A vízminőség a kijelölt helyeken jó vagy megfelelő.

A rekkenő nyári hőség a vízpartra csábítja az embereket, de ne feledjük, a természetes vizekben történő fürdőzés veszélyeket rejthet magában!

A Fadd-Dombori szabadstrandként üzemelő I. és II. strandnál, valamint a Fadd-Dombori Tábor strandnál (volt Ifjúsági Tábor) a holtág vizének vízminőségi besorolása "jó" minőségű. A holtág vize fürdésre alkalmas, a fürdővíz környezetében a közegészségügyi feltételek biztosítottak a természetes fürdőként történő használathoz. A víz minősége a fürdési szezonban rendszeresen, havi gyakorisággal ellenőrzött.

Hasonló minősítést kapott a Szálka Szabadidőközpont strandja is.

A nem kijelölt fürdőhelyeket ne használjuk!

A Duna jobb partját egész Tolna megye szakaszán nem javasolja a hatóság fürdésre. Itt a víz mikrobiológiai minősége sem ellenőrzött, a közegészségügyi feltételek nem biztosítottak.

A Fadd-Dombori Holtág Fadd községi strandja korábban kijelölt strand volt, de mára már megszűnt. A helyiek közül mégis többen fürdenek itt nyáron. A faddi régi strandon a holtág vizének fürdési szempontú mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött. Valószínűsíthető, hogy a víz minősége fürdési szempontból ezen a nem kijelölt strandon is megfelelő. A hiányos vagy nem meglévő közegészségügyi feltételek (illemhely, zuhanyzó, stb.) miatt a Népegészségügyi Főosztály ezen a helyen a fürdőzést kockázatosnak tartja !

 

Kifejezetten veszélyes a homokbánya tó!

Általánosságban elmondható, hogy soha ne fürödjünk homokbánya tavakban! Nem kivétel ez alól a szekszárdi homokbánya tó sem. A tó mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött, a közegészségügyi feltételek nem biztosítottak. A legnagyobb veszélyt azonban a meder ismeretlen állapota és hirtelen mélyülése jelenti. A fürdés itt fokozottan kockázatos.
 

A természetes vizek a kisgyermekekre különösen veszélyesek lehetnek, felügyelet nélkül senki ne hagyja a rábízott gyermeket a vízpart közelében. Esetükben különösen fontos, hogy kizárólag kijelölt fürdőhelyekre vigyük őket!

Aktuálisszabadstrandholtágvízminőség