2024.05.26, Vasárnap

Akár kertje madarainak számbavételével is csatlakozhat az Európai Madárfigyelő Napokhoz

2016.09.29. 09:10

Október első hétvégéjére hirdették meg az Európai Madármegfigyelési Napokat. Szerte az országban, természetesen a mi megyénkben is, remek programokon vehetünk részt október 1-jén, szombaton.

Az Európai Madármegfigyelő Napokat a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. 

A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel csábíthatnak ki a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

 

Verseny az európai országok között

Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

A megfigyelési eredményeket az MME központi e-mail címére ([email protected]) várják október 2., vasárnap délután 16.00 óráig. 

Tolna megyében is lesz szervezett túra, ahol szakemberek segítségével fedezhetjük fel környezetünk madarait, vagy részt vehetünk madárgyűrűzésen, ahol testközelből figyelhetjük meg tollas barátainkat.

Aki nem tud ilyen kiránduláson részt venni, de hozzájárulna Magyarország sikeres részvételéhez, úgy is megteheti,  hogy megszámlálja kertje vagy a közeli park madarait és eljuttatja észlelési eredményeit az MME-nek.

 

Vörösbegy gyűrűzés előtt. Fotó: MME/Bajor Zoltán

 

Tolna megyei helyszín

Akinek van távcsöve, fényképezőgépe, ne hagyja otthon! Érdemes réteges ruházatban, terepcipőben jönni, és természetesen némi inni és ennivaló is legyen nálunk.

Helyszín: Rétszilas

Időpont: október 1. 9.00 óra
Találkozó: Dombóvár, Műv. Központ parkolója (7.30 óra), ill. Rétimajor Halászmúzeum (9.00 óra)
Program: madármegfigyelés a halastavakon
További információ: Nagy Sándor 30/296-4501

 

AktuálismadármegfigyelésKiskunsági Nemzeti Park