2024.04.16, Kedd

Akadálymentessé vált a váraljai Őszikék Szociális Intézmény

2016.06.16. 14:21

Hirdetés

Átadták Váralján a kormányzati támogatással akadálymentessé vált Őszikék Szociális Intézményt. Az idősek otthonában akadálymentes parkolót és vizesblokkot alakítottak ki, az ajtókat szélesebbekre cserélték, hogy könnyebben át lehessen rajtuk haladni tolókocsival is. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán 19,5 millió forintot nyertek, ezt egészítette ki az önkormányzat további 1,1 millió forinttal, hogy az intézményi beruházás megvalósulhasson. Az épület ünnepélyes átadásán Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség államtitkára köszöntötte a vendégeket. A rendezvényen Amreinné dr. Gál Klaudia, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója is részt vett.

- Az akadálymentesítés a feltétele annak, hogy az idősek otthona végleges működési engedélyt kaphasson. Jelenleg ugyanis ideiglenes, kétévente megújítandó engedéllyel rendelkeznek. A munkák során többek között akadálymentes parkolót, vizesblokkot alakítottak ki, az ajtókat szélesebbekre cserélték, hogy könnyebben át lehessen rajtuk haladni tolókocsival is - mondta el Sziebert Éva polgármester.

Potápi Árpád János államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: a fejlesztés több célt is szolgált, részben hogy a szociális tervek teljesüljenek a településen és egy fontos intézmény szolgáltatási színvonala emelkedjen, valamint a beruházással a helyi gazdaságot is fejlesztették.

A 20 férőhelyes bentlakásos otthon hosszú fejlődés eredményeként jött létre. Évtizedek óta foglalkoznak idősellátással: sokáig napköziként működtek, aztán hetes bentlakásos formában, majd átmeneti bentlakásos intézményként funkcionáltak, 2008-tól pedig tartós bentlakásos intézménnyé alakultak. A feladatellátást könnyíti, hogy 2006 óta Nagymányok és Váralja társulásban tartja fenn a két település otthonait, összesen 16 dolgozóval. Az intézmények lakóinak ellátása mellett foglalkoznak étkeztetéssel és házi segítségnyújtással is. Amire még szükség lenne, az a férőhelyek bővítése, hiszen egyre nagyobb az igénylők száma.

forrás: Kormánymegbízotti Kabinet, bonyhad.hu

Galéria

Helyi hírekberuházásIdősek Otthona