2023.01.30, Hétfő

25 éve segítenek szenvedélybeteg fiatalokon Zsibriken

2015.11.17. 11:43

Hirdetés

Csaknem ezer szenvedélybeteg fiatalnak segített már a Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány. A civil szervezet 25 éve működik a Tolna megyei Zsibriken.

A nyilatkozó Tóth Péter nyolc hónapja él Zsibriken, a rehabilitációjából még hat hónapja van hátra. Tudatában van annak, hogy szerfüggő, amivel megpróbál együtt élni: „Zsibriket nagyon szeretem igazából. Nagyon sok megértést kapok, nagyon sok olyan dolgot, amit a kinti világban nem tapasztaltam meg. Szeretetet, törődést, együttérzést, bizalmat. Erre mind szükségünk van ott” – mondja a 16 éves fiú, aki már hat éve szerhasználó.

A Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány1990-ben jött létre, református lelkészek és presbiterek alapították egyházi támogatással. Céljuk, hogy enyhítsék a szenvedélybetegek társadalmi kirekesztettségét, és az ellátórendszer hiányosságait. A Tolna megyei Zsibriken működtetett rehabilitációs intézet 28 férőhelyes, évente 40-45 beteget látnak el. A terápia végén 70-75 százalékuk életminősége jelentősen javul.

„Semmilyen más ellátási formában nem valósul az meg, hogy az élet teljes spektruma, az élet teljes egésze terápia alatt legyen, tehát az alvástól kezdve az étkezési szokásokig és a beszélgetésekig. Tehát a rehabilitáció nagyon intenzív terápiás forma” – mondja Szabó Judit Izabella intézményvezető.

Az országban 14 drogterápiás intézet működik 375 ággyal. Szövetségük elnöke szerint ahhoz képest, hogy harminc éve a nulláról indultak, ez nagy eredmény: „Ezek az intézmények biztosítják azt, hogy a nagyon súlyos állapotban lévő, ténylegesen régóta már függő helyzetben lévő szenvedélybetegeknek egy komplex terápiáját biztosítsa, amely jó esélyt teremt arra, hogy tényleg újrakezdhessék az összetört életüket, és ez egy egész különleges lehetőség” – nyilatkozta Topolánszky Ákos, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetségének elnöke.

A Zsibriken működő rehabilitációs intézetre az utóbbi pár évben 130 millió forint uniós pályázaton nyert pénzt költöttek.

forrás: www.hirtv.hu

Galéria