2024.06.21, Péntek

125 éves a Palóc Múzeum

2016.03.21. 15:54

Tudományos tanácskozással, történelmi kiállítás megnyitójával és komolyzenei koncerttel ünnepelte pénteken délután alapításának 125 éves évfordulóját a balassagyarmati Palóc Múzeum.

Tudományos tanácskozással, történelmi kiállítás megnyitójával és komolyzenei koncerttel ünnepelte pénteken délután alapításának 125 éves évfordulóját a balassagyarmati Palóc Múzeum, ami ma már a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézménye.

A Palóc ligetben található patinás épületben ezen a napon megelevenedett a múlt, a házigazdák és vendégeik képletesen bebarangolták az elmúlt évszázadot, Nagy Ivántól egészen a palóc hagyományokig.

Az alapítás Nagy Iván (1824-1898) akadémikus történész, genealógus nevéhez fűződik, aki 1891. március 15-én tette közzé felhívását múzeumi társulat alapítására. Az emlékülésen tudományos előadások hangzottak el a Palóc Múzeum szerepéről a magyar kulturális életben, a jövőbeli tervekről, lehetőségekről, a múzeumalapító Nagy Iván tudományos munkásságáról. Az ünnepséget a Balassagyarmati Kamaraegyüttes hangversenye zárta.

forrás: palocmuzeum.hu

Galéria

Helyi hírekBalassagyarmatPalóc MúzeumNagy Iván