2024.06.23, Vasárnap

Tragédia a bekamerázott rétisasoknál

2016.05.04. 10:05

A hétfő délutáni órákban telefonon értesítették a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrét, hogy a bekamerázott rétisas fészek közelében egy elhullott rétisas tetemére találtak. A tetem görcsbe szorult lábakkal a földön fekve került elő.

Sajnos azóta kiderült, hogy az elpusztult rétisas a Paks környékén bekamerázott rétisas fészek hím egyede. A park közlése szerint a sas pusztulásával kapcsolatos egyéb nyomot a korábbi esőzések miatt a természetvédelmi őrök nem találtak, viszont a madár által mutatott tünetek alapján nem zárható ki a mérgezés gyanúja. A rétisas pusztulásának okáról csak az állatorvosi szakvélemény után lehet biztosat állítani, addig is a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megtette a bejelentést az illetékes Rendőrkapitányság felé. 

A rétisas pár mindennapi életét február óta lehet követni az interneten. Az élő közvetítésbe eddig több mint 250 ezren kapcsolódtak be, a fészeknek pedig már 249 rendszeres nézője is van. Nem sokkal a webkamera beüzemelése után már tojást is rakott a tojó, amiből éppen húsvét vasárnapján kelt ki a sasfióka. A fiókát és a tojót a hím látta el élelemmel, ezért hirtelen halálával alaposan felfordul a csonka madárcsalád élete. Az élő közvetítést követők már azt találgatják, vajon képes lesz-e egyedül felnevelni a tojó a fiókát? 

Bár a szabály az, hogy a bekamerázott fészkek lakóinak az életébe soha nem avatkoznak be, és elfogadjuk a természet törvényeit, úgy tudjuk, a természetvédelmi őrök a fészek közelében táplálékot helyeztek ki, hogy a tojót segítsék az etetésben. Egyelőre a fióka még azt csipegeti, ami maradékot talál a fészekben, és szemmel láthatóan már nagyon éhes. A megfigyelők jelzései szerint a tojó még nem hozott neki enni.

A haláleset azért is szomorú, mert a fokozottan védett rétisas a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik zászlós faja, melynek legerősebb kárpát-medencei állománya éppen a Dél-Dunántúlon található.

forrás: greenfo, Duna-Dráva Nemzeti Park

 

Galéria

Helyi hírekrétisaswebkameranemzeti parkfészekduna-drávamérgezés