2024.06.12, Szerda

Tanuszoda alapkövét helyezték el Balassagyarmaton

2016.05.18. 13:13

Tanuszoda alapkövét helyezték el szerdán Balassagyarmaton.

Tanuszoda alapkövét helyezték el szerdán Balassagyarmaton. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára vett részt az ünnepségen. A 359 milliós létesítmény 2017 februárjában készül el a Nógrád megyei városban.

Fónagy János közölte, hogy a kormány 2014 februárjában döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról, amelynek keretében országszerte 25 tornatermet, 24 tantermet, öt iskolát és 24 tanuszodát építenek meg, így 78 beruházás valósul meg 38 milliárd forintból.
A beruházások teljes egészében magyar forrásból készülnek el, az önkormányzatoknak nem kell önerőt biztosítaniuk hozzájuk, és a magyar állam az uszodák üzemeltetését is vállalta.
Az uszodák engedélyezési, kiviteli terveit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háttérintézménye, a Nemzeti Sportközpontok készítette el, a szervezet szerezte be a jogerős építési engedélyeket, folytatta le a közbeszerzési eljárásokat, mindezt a munkát és költséget átvállalva az önkormányzatoktól; ezek a beruházások ebben is újszerűek.
Az államtitkár kifejtette, 15-ször 25 méteres, 190 centiméter mélységű, feszített víztükrű, hatpályás úszómedence épül meg, az óvodásoknak külön tanmedence készül. A létesítmény oktatási időn kívül a külső közönséget is kiszolgálja, nyáron pedig kinyitható az oldala.
Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP), Balassagyarmat polgármestere az Ipolypart utcai beruházás helyszínén kiemelte, a város közössége 1978 óta tervezte fedett uszoda létesítését, és elmondta azt is, hogy 40 éve ott még az Ipoly medre volt. Kitért arra, hogy az uszoda azért is jó célokat szolgál, mert felkészülhetnek benne a triatlonversenyeken is nagyon jól szereplő gyarmati fiatalok.
Balla Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról szólt az ünnepségen, hogy a városban mintegy hatezer, a térségben tízezer diák tanul, és az ő lehetőségeiket is növeli a megépülő uszoda. Az uszodai órákat, szakköröket az utóbbi évtizedekben Vácon vagy a szlovákiai Nagykürtösön szervezték meg számukra.

forrás: mti / fotó: hirado.hu

Galéria

GazdaságBalassagyarmatNemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programtanuszoda

Ajánljuk még